Bagi Souvenier utk insan yang kita hargai...

Followers

Sunday, October 4, 2009

Ketenangan di awal pagi...



Subhanallah..
Maha Suci Allah yg Memelihara Alam ini..
Dialah juga yg Memelihara ketenangan..

pagi ni rasa terlalu aman..
bunyi unggas n burung2..



dengan x semena-mena,
aku tingat pada 1 bait lagu nasyid,
lagu time aku kecik2 lagi..
time tu arqam popular lagi..
n masih x diisytihar sesat agi.

lagu tu lirik die lebih kurang camni,

"mentari pagi, indah berseri,
burung berkicau, senangnya hati,

tanya pada ummi, siapa jadikan?
tentu jawab ummi, Allah Maha Rahman"


"Air mengalir, tenang sekali,

di sungai tawar, di laut masin,
tanya pada ummi, siapa jadikan?

tentu jawab ummi Allah Bijaksana"

keadaan pagi amat2 tenang.
cuba nak amik gambar..
tapi gambar xdapat nak tunjukkan scra tepat,
betapa tenangnya suasana pagi,
Subhanallah..

tingat pada pesanan Imam Ibn Qayyim,
dalam bukunya Al-Fawa'id,
katanya, untuk mengenal Allah,
ada 2 cara
1) Mengkaji Al-Quran
2) berfikir tentang kejadian alam


benarlah apa yg dikata,
Subhanallah,
ramai orang melihat alam,
tapi mereka tidak memikirkan agungnya ciptaan Allah,

ada yg melihat bencana alam,
tetapi mereka hanya fikirkan,
kesian pada mangsa,
kesian pada mangsa perlu disertakan dengan berfikir tentang,
Allah la yg menguruskan segala sesuatu
Dia boleh melakukannya dgn mengatakan "Jadi",
maka terjadilah benda tu.

bencana alam yg Allah turunkan,
hanyalah sekelumit garam ditengah lautan,
terlalu sedikit jika nak dibandingkan,
dgn azab akhirat yg jauh lebih dahsat.

Ingatan utk diri saya khususnya, dan semua secara umumnya,
lihat lah alam, dan berfikirlah tentang Pencipta-nya..
pasti kita akan menemui banyak perkara yg bermakna..



"Ya Allah, aku berserah diri kepada-Mu, Jauhilah aku dari segala kejahatan, Moga aku menjadi hamba-Mu yg bertaqwa"


Allahumma ameen
www.tips-fb.com

3 Pendapat:

Anonymous said...

Subhanallah..
Jiwa yg kacau,akal yg hura hara bisa jd tenang bila melihat ciptaanNya..
Kenapa tenang?
Sebab fitrahnya ciptaan Allah itu cenderung pd ketenagan.

"Ya Tuhan kami,tidaklah Engkau menciptakan semua ini sia-sia, Mahasuci Engkau, lindungilah kami dari azab neraka." (al-'Imran:191)

Baca ini tatkala kagum ngan ciptaanNya.
Jom p pantai..

-Miftahul Huda-

Adi Wahab said...

Jazakillah khairan kathira ukth Miftahul Huda..

barakallahufik...

Yups...sangat2 mendalam maksud ayat tu,bagi mereka yg ingin berfikir..

Anonymous said...

salam....nk tnye,agk2 igt x nme lgu knk2 tu...jenuh nk igt nmente...suke sgt...

Dari Mana Mereka?

free counters

Template by:
Free Blog Templates