Posts

Showing posts from May, 2009

Antara Suka Duka Perjuangan..

Assalamualaikum...

Semalam..keputusan xrasmi subjek yg paling menakutkan dah kuar..dah boleh kire pointer xrasmi dah.Sesudah berjuang..semua orang pasti menanti ganjarannya.Jihad,ganjarannya syurga..Ikhlas ganjarannya redha Allah,Belajar ganjarannya kejayaan.

Apapon..xsemestinya pe yg kita belajar,diakhiri dengan kejayaan..mungkin Allah ingin menguji dengan kegagalan. Doa..dah doa..usaha pon dah..tapi bila masuk exam..pe yg kita baca x masuk..masuk pe yg kita xbaca..Stdy dah..rasa cam dah nak muntah study subjek tu..tapi bila time exam..masa xcukup nak buat..

Persoalan untuk diri sendiri dan rakan2..time camni,adakah kita nak salahkan Allah kerna x beri apa yg kita mohon?Salahkan lecturer sebab x kuar kan soalan yg kita stdy??salahkan kawan sbb xajar kita pe yg kita x stdy??

JANGAN SALAHKAN SESIAPA!!

Waktu ini kita perlu kembali kpda niat yg asal..adakah niat belajar kita untuk berada paling tinggi antara shabat2?atau 4.0?atau keredhaan Allah??

Peringatan untuk diri dan kawan..kadang2 niat …

Tok Imam warisan @ Kelayakan??

Assalamualaikum...
ni artikel kedua yg abu faris tulis hari ni..sbb nak share 1 benda yg rasanya nampak simple je,.tp ttap nak share jugak..haha..

Ok..lepas dah abis final abu faris terus balik rumah..sbb 1 mei nak g kl dgn famili...makan kenduri..wahh...sedap2.lapar jadinye.walimah ni sunnah,seperti dalam hadith yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim, Rasulullah bersabda "Buatlah walimah walaupun sekadar seekor kambing".
Misi tulis artikel ni bukan la nak cerita sedapnya nasi kenduri@ cantiknya pengantin..tp berkaitan isu akad nikah..

Cerita die mula camni..petang jumaat pas solat asar,abu faris tunggu le kat masjid tu..kazen nak nikah..lepas diorg siapkan segala yang diperlukan.tok qadhi tu pon mula la berkhutbah..dengar la..da gak le ilmu rumahtangga yang aku dapat..hehe..bleh la nikah awal kalau camni..insyaAllah.

Now..tibalah masa yang ditunggu2 oleh kedua2 pengantin..upacara akad nikah. Mamu Rafeek (my Uncle) yang nikahkan sendiri.. Mamu Rafeq pun mula bercakap…

Aduhai FiNaL ExaM....

Pejam celik,pejam celik...tiba2 je dah abis final sem ni..eh,apa yg aku dah buat time exam ri tu???cam men2 je...tlalu rileks...hahaha..

Sem ni,final paling singkat...sbb smua sub dekat2 je....
09/4/09 --> Biophysics20/4/09 --> Institusi Islam24/4/09 --> Numerical Method26/4/09 --> Electronic circuits28/4/09 --> Electricak Technology29/4/09 --> Electromagnetic Field Theory Hah...dlm masa 9 hari..setel 5 paper..hahaha...xpe2. Adi x kisah,,Apa pon, set target.berusaha mencapai target yg kita nak.xkisah la kalau terbalik terguling pon..bangun balik untuk teruskan perjuangan..pendek kata.jangan give up.. Hurm..satu benda yg nak dishare. Dalam kita nak capai target,pastikan kita x lari dari misi kita sebagai muslim..Kadang2 kita terlalu impikan 4.0,sehingga kita terlupa bahwa kejayaan bukan la kerna kita berusaha semata2..tetapi dari Allah yang memberinya.. Kalau usaha sampai x tido malam pon..dapat soalan bocor ke..lecturer tu pemurah ke..tapi jika Allah x izin.xmu…