Bagi Souvenier utk insan yang kita hargai...

Followers

Saturday, November 21, 2009

Kakiku dibumi Perth (2nd Day)

Salam Alaik...

Alhamdulillah...smalam dah g jalan2 kat bahagian Sorrento Quay(cara sebut "ki") n Hepburn..

8.30am

Abg shahid bawa keta datang ke Suburb Belmont utk amik kitorang..aku n zarif..time tu syida n yana diorg dah amik..

Pastu kitorang ke Stirling highway and Evereet Street di Nedlands...utk amik Soyed,Hazmi,Azie n Marlina..

9.45am

kitorang bertolak ke Sorrento Quay melalui Freeways..kat sini cam highway diorg le..tp leh bawa smpai 100kmph jek...

dlm pjalanan aku tnya kat Abg Shahid n Kak Nadia...mcm2 gak le..pasal x da longkang..diorg kata longkang da..cumanya,x dizahirkan..patut la x nampak..kalau hujan air akan mengalir ke lubang2 di tepi jalan(kat divider)..yg akan dibawa ke longkang bawah tanah...

sini keadaan bersih jek..jalan x kotor...so susah la air dlm longkang nak sangkut..(aku pnya pandangan la..)

kak Na da sebut kat abg Shahid suruh dia lalu ikut jalan pantai..aku pon saje jek ulang2 tanye2...(dlm hati simpan harapan hope abg shahid lalu kat tepi pantai..).

Alhamdulillah..Abg Shahid g ikut jalan pantai..kami singgah di NOrth Bridge..cntk kawasan nye...air bersih jernih..warna hijau.. amik gambar kejap..

then kami bertolak ke AQuarium of Western Australia (AQWA) kat Hilarys Boat Harbour.

1031am

Kami sampai ke Hilarys Boat Harbour..kami masuk ke AQWA..kena bayar dlm $17AUD...perjalanan dalam AQWA tu dalam 1jam 30min..xda pe2 pon..katenya Aquaria kat Mesia sedap agik...hebat gak mesia...

pastu kitorang makan kat Top Catch...Fish n Chip...$11.50AUD..kalau convert duit mesia mmg xmakan dah aku..tp banyak, xabis aku makan..hehe..

1330pm

kami g solat kat Masjid Al-Majid Hepburn..kat sini masjid xleh guna speaker..semua dlm masjid jek,..

waktu zohor masuk dalam 12 lebih...tp solat lewat..sbb naik tunggu org berkerja n student nye time rehat...khutbah plak pendek jek..sbb masa rehat kejap jek...bukan cam kat Mesia..klu jumaat rehat lame..tp sblum khutbah diorg da buat tazkirah..ok la...da pngisian n suntikan makanan rohani gak..mudah2an Islam terus berkembang dsini...(gals pon da utk solat jumaat disini)

pas kitorang solat..amik gals utk solat plak...

1548pm

dah selesai semua org solat..kitorg gerak ke Edith Cowan Universiti..(ECU)..cantik reka bentuk binaan kat sini...cam kapal terbalik..

Abg Shahrul bawa kitorang pusing ke library,Student Village, Musallah, Lake, Edith Cowan House(tp aku x g...aku g solat..)..menarik le...

tp sosial sini teruk..sbb kalau undergrad. laki n pompuan campur jek dlam 1 rumah...huh..bahaya..mcm2 boleh jadik..setiap mlm jumaat,katenye diorg akan buat party..

1805pm

kitorg gerak ke Joondalup Lake, lepak kat Neil Hawkin Park...kat sini burung kakak tua terbang camtu jek...so, leh bagi makan kat burung2 tu..dia hinggap atas tgn..sonok gak le..tp sayang...sbb kitorng x g kat tasik tu...sbb leka men dgn burung,..kalau kat lake...boleh tgk wild kangaroo..

1900pm

kitorang gerak utk pulang ke City of Perth...Kami dilepaskan kat Swan Bell..jalan2 kat town tu..sejuk le jugak..tp dlm paras aircond je kot..16degree...(agak2 jek..)

kami lalu ke Hay Street, Barrack Street n macam2 le...lame gak kitorang jalan ke sana..sampai lembik kaki kami smua..then pulang la...smlam..suhu paling las yg aku tahu..15 degree..

2215pm
dah pulang..semua letih dan terus terbongkang..solat isya n magrib kul 12 tgh mlam..
www.tips-fb.com

Friday, November 20, 2009

Sekadar Penglihatan @ Penghayatan..

Salam alaik...

Subuh kat sini dalam kul 3.33 am...awal...dlm 5.07am dah syuruk...

dah bangun solat pagi ni...malas plak nak tido..saje tulis artikel ni...

semalam dah penat berjalan..benda tu akan jadi sebahagian dari pengalaman...
tp sejauh mana pengalaman yg aku dapat tu dapat beri manfaat pada kehidupan??

kadangkala..kita suka melancong ke negeri orang...melancong skadar melancong...sia2...n rugi yg amat..

tp kalau pergi melancong, kita gunakan peluang tu utk melihat dan menghayati ttg semua perkara...pasti lebih bermakna...

banyak benda yg ada di sini(Perth)..xda kat tempat kita...baik dari segi haiwan atau tumbuhan..

sejauh mana penglihatan menafsir apa yg dilihat? Sejauh mana fikiran digunakan untuk diambil iktibar dari semua gambaran?


Untuk sahabat2, (xkisah dimana pon) kita pandang dunia, berfikirlah ttg kekuasaan-Nya...

mungkin penglihatan tu dapat berikan suntikan taqwa, dan menyemai iman yg sudah hampir terkulai. Jangan katakan "pandanglah lihatlah" , tp "Pandanglah fikirlah" ttg kebesaran Allah..


sekian..

www.tips-fb.com

Thursday, November 19, 2009

Kakiku Di Bumi Perth (1st Day)

Salam alaik...


Mungkin ada yg tau ttg aku akan ke Perth Aussie...n mungkin ramai jugak yg x tau..
Artikel kali ni..di tulis time aku da kat Perth...n ni 1st day kami kat sini..(gmbar xdpt nak upload lagi..da prob..)


5.00am ...(waktu perth sama dgn Mesia..)


Alhamdulillah...Flight kami D7 2714 selamat landing di Perth International Airport...lepas trun..kitorang gerak la utk nak amik beg n check paspot..time tu.. org yg check paspot tu tanyaku

Omputih
=> You bring medicine??
aku => Yes
Omputih => "no-mor" medicine??

haa...sudah...apa pulak dia ni cakap ni..tadik kan aku dah kata aku bawa ubat..nak kena tampar ke?
bila dia ulang skali lagi...

Omputih
=> No-mol(normal) medicine like panadol..
aku => oh..yes2...

haha...adoi..starting dah spoil...dah setel kat imigresen..da plak member sangkut..mungkin sbb da jmbang...mgkin sbb gmbar paspot lain..mgkon kedua2nya..aku x sure..

0630am-ruang legar Airport
...

wah...sejuk nye...tadik dalam flight..suhu dlm 14 drjah selsius..huh...dibawah paras aircond ni...ditambah plak hujan renyai2...

time ni kami diserahkan pada kuarga angkat msing2..aku n zarif dpt dgn abg zaiham..

0710am +- (suburb Belmont)

Kami sampai kat rumah abg zaiham ni..kat suburb belmont..dekat jek dgn airpot..dlam 20min perjalanan dgn kelajuan 60km/hr (rules sini)

dah tu..kami sembang2 dgn abg zaiham sampai masing2 ngantuk(dlm kul 10++)...kami pon tido le kejap...

12++pm (rumah di Suburb Belmont)

hah!!!dah kul 12 dah...kul 1 nak g
Uni of Western Australia (UWA) makan kat sana dgn famili lain..

bersiaplah kami...mandi2...hensem2kan diri..sikat2,...dah siap..ok...jom!!!

1310pm --(diatas jalan)

kami kuar dari rumah...sepanjang jalan2...aku dpt info yg bnyk dari abg zaiham,...kami lalu kat Swan River...besar...n air dia begelora...SUBHANALLAH!!

kat sini xda pon longkang...xtau la sistem pengairan diorg camne...tp katenya...xda plak blaku banjir...

pastu...kami dpt tgk Swan Bell (salah satu benda yg jadi tarikan pelancong)..kami x sempat nak amik gambr kat situ lagik..huhu..nnt la ek..kalau da ruang n kesempatan insyaAllah...swan bell
ni...kita leh nek atas dia...leh le tgk city of perth dari atas tu..n kat atas tu da loceng..(xtau plak bila loceng tu akan bunyi)

14++ pm (University of Western Australia)

lepas makan makanan yg mantap $9.50AUD (+-Rm30++) kitorang g jalan kat UWA...dapat la masuk tgk tempat diorg blajar...laboratory diorg..n mcm2...antara tmpat yg kami tgk n masuk:

- Exercise Physiology Lab. (men beskel..da mesin utk jog)
- Exercise Biochemistry Lab. (da simpan bahan2 kimia pe ntah)
- smua diatas leh kata dalam 1 school...School of Sports Science,Exercise and Health Science
-Faclty of Natural & Agricultural Science
-Science Library
-Kedai Buku UWA (da 2...1st hand n 2nd Hand nye buku..kedai asing2..)
-Winthrop Hall (mcm dewan utk Graduasi kat U mesia la..)

hurm...dah telupa plak...time lawat2 tu..da le tgk organisasi staf kat situ..kat school of Sports science..(yg kat atas tu) ..da 2 benda yg aku pon xtau...kat mesia da ke x jawatan camtu...

1 Winthrop Professor
2 Adjunct Professor

Winthrop Prof ni cam prof yg paling tinggi kat U tu la.. n Adjunct Prof ni plak...diorg cakap...prof ni jarang da kat U..dlm seminggu dia da shari jek...(tp org yg dpt benda ni...aku tgk cam dah tua2 dah..da 2 org jek..mgkin sbb x larat nak dtg U kot..huhu..xtau...)

164+pm
(sesudah pusing2)

dah puas amik gmbar...pusing2....(terbaik la...mmg bes yg amat la...da best memory la stakat ni..)...kami pon nak balik...nak g men bola tampar plak...
kami balik solat asar dulu...kat sini asar kul 3 lebih..kami solat kat rumah abg Asamuddin di

Suburb Nedlands
..
kami duduk kat sane sampai malam...makan malam disana...ramai2...meriah2..dgn cerita2 dari abg attah nye...

22++ pm.(perjalanan pulang dari Suburb Nedland)..

dah penat lepak kat Suburb Nedland...time to go back home..Suburb Belmont..

kami x terus balik...kami jalan2 g Botanic Garden kat Kings Park (dlm kawsan city gak..)..dari situ kami dapat tgk view city of Perth time malam...cantik nye...nak amik gmbar...tp gelap la plak...x nampak...mata yg Allah bagi ni dpt tgk dgn jelas...cantik view malam kat sane...lampu2...
xlama kat sane...less than 5 mins(tmpat 'belangkas' buat projek...)...pastu terus balik ke
rumah...n bersiap utk tido...

ni le cerita yg paling rngkas dpt dibuat utk conclude perjalanan n pngalaman hari 1st di Perth ni...

sok..mudah2an Allah izin utk tgk banyak lagi keagungan Nya...

k...nak kena tido dah ni...sok nak bangun subuh kul 3.33 pagi...

insyaAllah...da kesmpatan aku akan update setiap malam aku disini...jmpa lagi..

Sekian...
www.tips-fb.com

Tuesday, November 10, 2009

Setelah sekian lama...

Salam alaik...
dah lama xleh nak buka blog ni...
Alhamdulillah..tetiba jek...hari ni boleh buka plak...

byk benda nak ditulis jadi terbantut...
tp aku xkan tulis lagi buat masa ni..

tumpu exam..
mudah2an da kejutan yg berlaku...
kena menang...kena menang...
xleh mengalah seblum berjuang...

all da bes utk semua..


www.tips-fb.com

Dari Mana Mereka?

free counters

Template by:
Free Blog Templates