Posts

Showing posts from November, 2009

Kakiku dibumi Perth (2nd Day)

Salam Alaik...

Alhamdulillah...smalam dah g jalan2 kat bahagian Sorrento Quay(cara sebut "ki") n Hepburn..

8.30am

Abg shahid bawa keta datang ke Suburb Belmont utk amik kitorang..aku n zarif..time tu syida n yana diorg dah amik..

Pastu kitorang ke Stirling highway and Evereet Street di Nedlands...utk amik Soyed,Hazmi,Azie n Marlina..

9.45am

kitorang bertolak ke Sorrento Quay melalui Freeways..kat sini cam highway diorg le..tp leh bawa smpai 100kmph jek...

dlm pjalanan aku tnya kat Abg Shahid n Kak Nadia...mcm2 gak le..pasal x da longkang..diorg kata longkang da..cumanya,x dizahirkan..patut la x nampak..kalau hujan air akan mengalir ke lubang2 di tepi jalan(kat divider)..yg akan dibawa ke longkang bawah tanah...

sini keadaan bersih jek..jalan x kotor...so susah la air dlm longkang nak sangkut..(aku pnya pandangan la..)

kak Na da sebut kat abg Shahid suruh dia lalu ikut jalan pantai..aku pon saje jek ulang2 tanye2...(dlm hati simpan harapan hope abg shahid lalu kat tepi pantai..).

Alha…

Sekadar Penglihatan @ Penghayatan..

Salam alaik...

Subuh kat sini dalam kul 3.33 am...awal...dlm 5.07am dah syuruk...

dah bangun solat pagi ni...malas plak nak tido..saje tulis artikel ni...

semalam dah penat berjalan..benda tu akan jadi sebahagian dari pengalaman...
tp sejauh mana pengalaman yg aku dapat tu dapat beri manfaat pada kehidupan??

kadangkala..kita suka melancong ke negeri orang...melancong skadar melancong...sia2...n rugi yg amat..

tp kalau pergi melancong, kita gunakan peluang tu utk melihat dan menghayati ttg semua perkara...pasti lebih bermakna...

banyak benda yg ada di sini(Perth)..xda kat tempat kita...baik dari segi haiwan atau tumbuhan..

sejauh mana penglihatan menafsir apa yg dilihat? Sejauh mana fikiran digunakan untuk diambil iktibar dari semua gambaran?

Untuk sahabat2, (xkisah dimana pon) kita pandang dunia, berfikirlah ttg kekuasaan-Nya...

mungkin penglihatan tu dapat berikan suntikan taqwa, dan menyemai iman yg sudah hampir terkulai. Jangan katakan "pandanglah lihatlah" , tp "Pandanglah fi…

Kakiku Di Bumi Perth (1st Day)

Salam alaik...

Mungkin ada yg tau ttg aku akan ke Perth Aussie...n mungkin ramai jugak yg x tau.. Artikel kali ni..di tulis time aku da kat Perth...n ni 1st day kami kat sini..(gmbar xdpt nak upload lagi..da prob..)


5.00am ...(waktu perth sama dgn Mesia..)

Alhamdulillah...Flight kami D7 2714 selamat landing di Perth International Airport...lepas trun..kitorang gerak la utk nak amik beg n check paspot..time tu.. org yg check paspot tu tanyaku
Omputih => You bring medicine?? aku => Yes Omputih => "no-mor" medicine??
haa...sudah...apa pulak dia ni cakap ni..tadik kan aku dah kata aku bawa ubat..nak kena tampar ke? bila dia ulang skali lagi...

Omputih => No-mol(normal) medicine like panadol.. aku => oh..yes2...
haha...adoi..starting dah spoil...dah setel kat imigresen..da plak member sangkut..mungkin sbb da jmbang...mgkin sbb gmbar paspot lain..mgkon kedua2nya..aku x sure..
0630am-ruang legar Airport...
wah...sejuk nye...tadik dalam flight..suhu dlm 14 drjah selsius..huh...…

Setelah sekian lama...

Salam alaik...
dah lama xleh nak buka blog ni...
Alhamdulillah..tetiba jek...hari ni boleh buka plak...

byk benda nak ditulis jadi terbantut...
tp aku xkan tulis lagi buat masa ni..

tumpu exam..
mudah2an da kejutan yg berlaku...
kena menang...kena menang...
xleh mengalah seblum berjuang...

all da bes utk semua..