Bagi Souvenier utk insan yang kita hargai...

Followers

Sunday, October 31, 2010

Mai kita sembang pasai MISAI!!!

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi

(ini sekadar santai2)
Hah...ni perbincangan 3 oghang sahabat, tarankunciang, ciruntong dan bulaide 
yg berasai daghi utara. depa bincang pasai masalah misai...
(nama ditukar sedikit utk mengelakkan kemaslahatan sesetengah pihak)

Tarankunciang : ciruntong, bulaide hang tolong aku la. aku susah hati ni..
ciruntong : pasai pa??
tarankunciang : ni misai aku ni...mana pi pon aku tak tau..
bulaide : nii...mana ada dalam dunia ni misai buleh hilang??
ciruntong : sabaq weh...sabaq2...

**dgn muka yg sememey...tarankunciang pon menyanyi laa...

tarankunciang : 
Misaiiiii kuuuu hilaaaangg...
kemana dia piii???
bangkit pagi2...pegang ataih(atas) bibiaq(bibir) ini..
misai dah taaaaak daaak lagiiii....

tarankunciang : ni nak buat lagu mana ni ciruntong..bulaide...ni misai aku ni mcm mana ni???
ciruntong : Hughu hagha (huru hara) dgn hang tarankunciang..ni misai...xlama janggut plak..
bulaide : aku xpenah dengaq pon oghang hilang misai..
ciruntong : sabaq...nii...bedah, maimun..kalsom..kalau jumpa misai tarankunciang..bagi balik aa...
dapat kat aku..aku pijak lumatt..
tarankunciang : (sambung nyanyi)
dulu akuu...ada misai sungguh lebat..
aku sapu dengan minyak sapi...
urut urut kanan...sampai berkilat...
marka(awek) tengok...sampai tak kejit2 (mata x bekelip)..
tapi la ni...misai aku dah pon hilang..
tikuih(tikus) ka cughi(curi)...buat keghja(kerja) masa aku tidoq..

tarankunciang : ni ciruntong, bulaide aku naik jaki (xpuas hati) la ni..
ciruntong : awat?
tarankunciang : sapa amik misai aku ni..hg tau, aku kalau ada misai ni, kena dgn gaya..kena dgn ghuupa(rupa) cantek habeh..
bulaide: hensem noOo??
tarankunciang : hensem2 (sambil angguk2)
bulaide : misai hg tu meghah ka hitam??
ciruntong : oii bulaide...baeik2 hg..satg dpt misai tu...aku sumbat dalam hidung hang..

tarankunciang: hang tau brp taun(thun) aku simpan misai tu?
dekat 25 taun aku simpan..
bulaide : la ni hilang dah...
ciruntong : tapi bulaide..tarankunciang kata x syok(xbes) skit..sbb kata misai aku kilat..
**gelak2.**

bulaide : jgn2 (entah2) marka(awek) sapu(amik) pa??
ciruntong : sabaq2..tetapkan iman..
tarankunciang : ya..ya..ya..betoi..

 tarankunciang:
misaiiii kuu hilaanggg...
habeh misai aku!!!

video
 ni video asal..silalah tengok ye...
www.tips-fb.com

Wednesday, October 20, 2010

Ikhlas Dariku

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi
Madah dari : Ustaz Akhil Hayy Rawa

**Disampaikan untuk sesiapa yg terasa yg aku tengah bercakap dengan dia**
**Sebab aku dan kamu bersahabat**
**Sebab aku dan kamu bersaudara**
**Sebab aku sayang kamu**
**Kita Nak Menuju pada Tuhan Yang Satu**


Melangkah bersama, Tanpa Sengketa, Didalam Mardhatillah..


Aku bukan seperti yang engkau sangkakan,
Pura-pura didalam berjuang,
Aku tidak pandai menyulam rahsia, 
juga tak pandaiku bermadah pujangga,

Jika ada benci dihati,
Oh, katakanlah padaku,
Relaku terima walau kutukan,
asalkan aqidah terjaga,

kerana tidak sanggup lagi,
mempermainkan dustur ilahi,
hakikat hati tidak terluka,
walau zahirnya ada yang ketawa,

Tuhan ku mohon keampunan,
atas keterlanjuran yg berulang kali,
Teman,kita patrikan disini, 
berakhir sebuah lamunan duniawi,
Terima, Syukur, taufiq Ilahi..

Maaf atas segala salah faham yang berlaku,
aku sayang semua kawan2 aku kerana Allah..
Sayang Kamu Semua Kerana Allah. Uhibbukum Fillah!!


www.tips-fb.com

Tuesday, October 19, 2010

Menjengah Kematangan Pemikiran Di Usia 16

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi
Sumber : Ukhti Siti Rahmah (Ema)

Dari tadi petang..
saya merayau2 membaca blog rakan2.
dan jump2 ke blog yg lain yg ada updte dgn tajuk yg unik...

tapi bila sampai ke blog yumi-san,
ada satu cerita yg agak menarik.
seorang remaja berumur 16 tahun,
sudah pon berumah tangga.
dibahasakan dirinya dengan ema..
usia dia baru sahaja mengjangkau 16 tahun..
tp skrg..dia dah jadi istri org..
dah pikul tanggungjawab...

mantapkan??
saya x pasti camna perwatakan dia..
tapi apa yg penting..
dia dah membuat keputusan utk masa depannya di usia muda.
Alhamdulillah...
perkahwinan mendapat restu keluarga..
dan suaminya seorang ustaz..
dan ukht ema pon salah seorang pelajar di maahad tahfiz..


boleh saja baca artikel dia sendiri di sini..
kisah tentang pernikahannya...
dan ada artikel yg dia agak baru juga..
ada pesanan yg agak menarik yg dia kongsi..
saya salin dan lekat smula kat sni..

Kalau nak cari suami untuk dijadikan pohon untukmu berlindung, maka carilah yang berIMAN bukannya berHARTA. cari jugalah yg elok budi bahasanya bukan sekadar elok paras rupanya. KENAPA? kerna sesungguhnya Allah menyeru kita mengejar cinta yg hakiki di akhirat sana dan bukannya cinta dunia yg fana ini. Suami merupakan saham mengejar ganjaran di akhirat sana. Berusahalah sebaik mungkin. Cintailah mereka kerana ALLAH SWT. sesungguhnya itulah cinta yg sejati. Janganlah menyemai cinta kerana nafsu semata, kelak kamu hanya merugikan diri sendiri.
 Barakallahulakuma, wa jama'a bainakuma fi khair..

Apa yang nak dibawa dlm artikel ni..
kadang2, manusia terlalu melihat pada jangka usia utk menilai...
sedangkan bakat dan kematangan yg ada pada diri seseorang remaja itu,
mngkin saja menjangkau dari kadar kebiasan umurnya..

Kita menilai seseorang bukan dari fizikal dan usia sahaja.
tpi sejauh mana kemampuan diri seseorang dlm menyelesaikan permasalahan.
kemampuan dalam memikul tanggungjawab..
dan yang paling penting..

di usia sepertinya,
dia sudah dididik dengan ilmu agama dan praktiknya...
bukan setakat cakap kosong..
aplikasi juga kosong..


Apa2 pon..Mabruk ya akh hafiz wa ukht rahmah..

Smoga Allah berkati kamu berdua, dan moga kamu berdua dihimpunkan dalam kebaikan..

www.tips-fb.com

Sunday, October 17, 2010

Warkah Ini Untuk Adam...

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi
Sumber idea : Message Forward dari rakan

Warkah ini untuk Adam..
Lelaki yang suci itu adalah lelaki yg dijaga oleh Allah,
Tidak sedikit pon Allah membenarkan mana2 wanita menyentuh dirinya walaupun hatinya,
Kerana Allah amat menyintainya....

Tetapi andai kita bergelumang dengan cinta wanita,
Dimana Allah utk menjaga kita?
Seolah2 telah dilepaskan kita kepada seorang manusia yg lebih banyak mengecewakan kita,

Jika Allah dtangkan kesedaran kepada kita supaya kita meninggalkan cinta wanita,
maknanya Allah hendak mengambil kita kembali utk dijaga-Nya,
mengapa masih ragu?
kekuatan usah ditunggu, tp harus dicari,

Hargailah atas kesempatan yg Allah berikan...

Sebesar2 dosa adalah dosa yg dilakukan ketika kita berasa berdosa melakukannya..

-Imam Al-Ghazali-

Akhi...
aku bangga melihatmu derita dalam perjuangan,
dari melihatmu gembira dalam kelalaian,

Akhi,
aku bangga mendengar tangisanmu kerna pengorbanan,
dari melihat tawamu dalam pengkhianatan.

Akhi,
Aku bangga andai engkau mati dimedan kebenaran,
dari hidup dalam kesesatan.

akhi,
jangan lupa,ini semua kerana,

Engkau dimuliakan dengan Islam,
bukan pangkat atau harta yg engkau idam.


Barakallah fikum!!
www.tips-fb.com

Saturday, October 16, 2010

Awek dan Pakwe di Syurga!!

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi
Idea asal : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi

(**Artikel ini merupakan artikel yang lama dan disiarkan semula**)
(**dengan sedikit editing pada tajuk dan isi**)

Assalamualaikum....

Selasa ada test...tp malas nak study..


dah bosan sangat...tulis la artikel ni.
hari ni nak bincang ttg isu yg lebih dewasa sket..



~~PASANGAN HIDUP~~

Kalau tgk skarang ni..ramai dah remaja2 kita berkapel2 sana sini.
pendek kata, kalau nak cari yg x kapel tu ade..
tp skit..hehe..


Islam tidak membunuh Fitrah....
tp Islam mengajar kita utk mengawal fitrah
Islam x halang bercinta...
tp Islam mengajar kita cara bercinta.





Kahwin..

nak kawen kena da pasangan..
nak kena cari pulak...
isk3..tp xpe..
kita da guidance dari Nabi S.A.W.

Dari Abu Hurayrah R.A. bahawa Nabi SAW bersabda,

"Dinikahi wanita itu kerana 4 perkara
1: hartanya
2:keturunannya
3: kecantikannya
4: agamanya
dan pilihlah yg mengamalkan AGAMA,ia akan menyenangkan kamu"

(Hadith Shahih,riwayat Muslim)

Semua orang mengharap dapat pasangan yg baik..
tp kita x berapa nak baik..
layak ke aku dpt pasangan yang baik ni?
ya...semua orang pon layak utk daptkan pasangan yg baik
pastu..apa yg kena buat skrg ni??
haa...xda cara lain..
kena jadik baik juge la...hehhe..
jadi baik skit dmi skit..


Allah da sebut dalam surah An-Nur,ayat 26

"Dan wanita-wanita yg baik adalah untuk lelaki yg baik, dan lelaki yg baik utk wanita2 yg baik(pula)"
nak cari pasangan zaman sekarang ni susah...
susah nak cari yg lelaki betul2 berpegang pada agama..atau pon nak cari yang perempuan yg camtu..
susah looorrr....

Nak kahwin ni macam kita cari pasangan kita disyurga la..
maksudnye,kalau nak kawen...cari pasangan yg baik.. kekurangan nye, kita tegur dengan cara yg baik.. mentarbiyah dan bimbing utk ke syurga bersama.. pengakhirannya..tetap bersama disyurga..

Bidadari di Syurga




persoalannye sekarang...
ramai ke suami2 yg mampu mendidik istri2??
ramai ke istri2 yg boleh tegur suami kalau suami buat silap??

pendapat peribadi le..golongan camni cam dah semakin berkurangan..
sbb terlalu sayang...
kalau salah pon kate betul..
kadang2,bercanggah dgn Allah dan Rasul pon,
tetap kate betul...sbb nak jaga ati..sbb sayang..
(mohon aku dijauhkan dari perkara ini)







Rasulullah bersabda,

"Kasihilah orang yang kau kasihi sekadarnya,
mungkin dia akan menjadi orang yg kau benci suatu hari nnt,
dan bencilah orang yang kau musuhi sekadarnya,
mungkin dia akan menjadi kesayanganmu suatu hari nnt"

Hadith Riwayat Tirmidzi
Kalau kita betul2 sayang pada pasangan..
kita xkan biarkan dia buat kesalahan yg sama berulang kali..
tp mengingatkannya ttg perintah2 Allah..

Pesanan utk diri sendiri secara khususnya dan sahabat2 secara umumnya..
carilah pasangan sebaiknye..
kalau dah berkenan..kahwinilah dia secepat mungkin..

kita harapkan keberkatan Allah dalam berumahtangga..
jangan cemari awalnya dengan maksiat pada-Nya...


semoga apa yg dikongsi ini dapat memberi manfaat pada orang lain..

Wallahua'lam


www.tips-fb.com

Thursday, October 14, 2010

Salah Nombor la Hadi ooiii!!!

Pengalaman : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi

Kisah ni berlaku dalam weekend ni..
4kali mesej tpi x sedar yg tersalah no..
jom baca kisah ni..


Punca terjadi salah nombor ni sbb 
pensel mekanikal yg aku sayang tu hilang..
agak mahal la aku beli pensel tu..
pastu aku start tanye kawan2 yg mana da dgn aku time tu..
n da possibilities utk nampak pensel tu..

then aku mesej la kawan aku...

Mesej 1:
"Salam alaik..."kawan"(nama dirahsiakan), ko da nampak tak pensel mekanik aku?,
aku rasa cam tertinggal kat lab la.
balik2 dah xda..puas aku cari.
nanti kalau ko nak g lab lagi.
tolong tgk2kan ek"

(Esoknye dapat mesej reply)
Reply 1:
"Mahe ke rege nye?"
(short n simple..hehe)

Mesej 2:
"Bagi aku pensel tu mahe le..aku bukan org berduit..
tp bg ko mungkin murah je kot..aku tertinggal kat meja eksperimen"
(cara santai)

Reply 2: 
"Meja mana?cuba la tanya kawan2.mungkin ada yg nampak"
(dalam hati.."haish budak ni..ni tgh tanye kawan le ni...".
sedangkan xtau pon tgh salah nombor..)

Mesej 3:
"Alaa...meja eksperimen yg 1st tu...kalau ko masuk pintu lab,
meja eksperimen yg 1st ko akan jumpa"
(cuba sedaya upaya utk menerangkan,sbb harap sgt dpt jumpa smula pensel tu.)
(dalam hati dh emo2 kecil...xkan meja eksperimen lab pon dh xtau..haish)
(aku masih lagi x sedar yg aku salah no)

Reply 3:
""kawan"(disebutnya nama kawan aku tu) cakap dengan siapa ni?
mana MAK nak tau meja mana..."

hehehe..
dlam mesej ni aku dah buat 2 assumption...

Assumption 1:
 dari mesej awal2, kawan aku ni xpernah sebut nama dia..n aku pon x tau dia nak bahasakan diri dia pa..
aku belasah jek guna "aku" n "ko"
tp bila reply ke3...dia sebut nama dia..
jadi aku igt...dia nak bahsakan diri dia dgn panggil nama le..
hhaha..
(ada stengah org ske panggil nama dari guna "aku" "ko", n da yg guna "kita" "awak" 
kalau kat penang..da jugak yg bhsakan "kami" n "hangpa", atau "che'" n "hang")

Assumption 2:
perkataan "mak" yg digunakan aku dah assume yg kawan aku tu tersalah taip..
dia nak tau "NAK" tapi tersalah tekan...
jadilah "MAK"..

cuba gantikan..dalam ayat tu..
logikkan?
"mana NAK tau meja mana"

haha..
jadi sesudah buat assumption ni...
aku balas lgi mesej ni...

Mesej 4: 
"Ni Hadi la...kawan ko..
(sambil dalam fikiran, aku anggap dia x save no aku..sangka baik),
nnt kalau ko pegi lab...tolong la tanya2kan kat akak lab tu ye..
kalau da inform tau..
tolong ye."
(cam dah nk givup)


** lepas dari tu..dia dah tak reply...**
aku pon buat xtau la..
mmg msg aku tu cam ayat pengabis..
nnt kalau dia pegi, tolong tnyakan..

dlm 15 min slepas tu..
lagu Luv3_RhYm3 bunyi...
ingatkan mesej..tp lama sangat...
eh..ada kol...
no ni xda dalam account lagi...
sape la pulak ni..
aku pon angkat la..
(dalam nada yg cam nak cepat-cepat tau perkara sebenar)
"Salam, (aku x pasti dia sempat bagi salam atau tak)
ni "kawan"(dia sebut nama dia) ni,
ko mesej mak kite ek??
camne leh dapat no mak kite?"
(erk...gulp...adeh...tarankunciang...trang tang tang...
nyiaw2..teapot teko..teapot teko..
neno4...blink2..ting2..toink2..hanghenghong...$#@%$#%@#)
"hah...mak ko ke??..aku igtkan ko..save nombor tu ats nama ko"

bla..bla...bla...sampai letak tepon..

Haiyok...malu nye...camna leh mesej dgn mak dia plak dah??
camna leh dapat no tu??
segan2...

--** peringatan utk kawan-kawan **--
1. berhati-hati ketika bermesej...
jangan tersalah send...
(aku selalu gak jadi..tp skrg dh jarang2)
bhaya..boleh kantoi rahsia2 diri..
hehe..
2. Pastikan anda betul2 mengenali org yg anda sedang bermesej..
kalau ada yg pelik skit..trus tanya dia..kenape dia type camtu..hehe
**jangan buat assumption ye**


www.tips-fb.com

Wednesday, October 13, 2010

Minggu yang unik...

Dari : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi

Tak tau nak tulis apa sebenarnya...
tapi nak cita sket tentang minggu ni..
aku bt benda yg jarang2 aku buat.
n berlaku benda yg jarang2 berlaku..
1) ponteng kelas...

Jarang-jarang aku ponteng kelas..
sebab bgi aku..kelas tu 1st knowledge utk aku...
walaupun aku xfaham walaupun 1 ayat dalam kelas tu..
n selalu main2 dalam kelas 
dan fikir aktiviti2 yg aku nak buat sesudah kelas (perkataan pendek "berangan")..
walaupun petang da test atau presentation..
aku tetap nak g kelas..
tp dlm minggu ni...
aku ponteng 2 kelas..
hahaha..tebaik..
tp dalam waktu tu..aku x isi skit pon masa utk stdy atau baca buku2 ilmiah..
tapi dok tgk youtube..
dari lagu sudirman...
masuk ke filem susuk...
pastu masuk mona fandey..
(kes bunuh tu)
pastu baca peristiwa mona fandey...
pastu searching for dukun the movie..
(gagal utk dapatkan cita ni...sbb dah disekat FINAS)
**mgkn utk maslahah ahli kuarga mona kot**
waste time kan..
huhu..
**last2 tulis blog**

2) Dapat mimpi..

hah...biasa la kan bermimpi disaat tidor..
isk4..ape la..
tp aku jarang2 dapat mimpi..
dlm week ni..
banyak gile mimpi...hahaha
ngarut betul..
sambil duduk sandar kat katil..
terlelap kejap...
time tu pon aku sempat mimpi
walaupun terlelap utk 5 min..
haish...
aku x tau la samada benda ni normal..
atau non-normal..
**apply apa yg dr Malar ajar..hehe**

3) CICAK

sebut pasal cicak ni..
aku akan gelarkan dorg ni sbagai "Penyibuk"...
 normally, sekor je ada dalam bilik aku..
(yg obvious la,xpasti ttg yg hidden nye cicak)
tp dlm minggu ni..beramai2 cicak2 ni..
try to accentuates themselves.
and semua berhimpun kat meja yg aku letak ikan laga aku..
-* nak ngorat ikan laga betina aku le tu *-
hehe
no way man...
ikan laga betina aku dah da pakwe..
n diorg dah berchenta..
nnt aku dah nak kawenkan dorg..
xde ruang utk korang wahai cicak34 sekalian..
**ngarut plak**
(mempromosikan pada kawan2 utk bela ikan laga..hehe)

4) Kemas tapi Sepah

Ni pasal meja study aku..
dalam week ni..
bila masuk je bilik (tgk dari pintu)..
aku nampak meja aku cam lapang je...
mood stdy pon dah melonjak bila tgk meja aku..
tp bila duduk jek,.
isk4..
"Awat yg sepah sangat ni."
serabut2...
xleh nak study...
finally..
aku download la video2 dari youtube...
(lagu2 M.Shariff,lullabies, sudirman.)

5) Piano

Dlam minggu ni jugak..
aku rasa cam nak men piano...
sbb aku da tgk satu video kat blog senior aku ni..
tgk da org men piano...
cam bes plak rentak dia..
tgk dia main..laju jek tangn dia petik bilah2 piano tu..
sampai satu tahap..
bila aku taip cepat..
tercakap sendiri..
"Amboi...macam main piano plak".
kritikal2..
dan aku dah pon download lagu2 dari piano yg relax minda...
n lagu2 dari maksim..
contohnya, Flight of Bumble Bee, Hana's Eye, Croatian Rhapsody, Hungarian Rhapsody..
aku suka 3 yg 1st tu..best2..
**ada gak 1 lagu, dari korean girls...tajuk die "The Unfinished Story"..bes gak..

Hurm...rileks sgt rasa minggu ni..
padahal banyak lagi benda yg tertangguh n xsetel lagi..
tak pelik la kalau org da cakap kat aku...
"Awat yg hg nampak rileks sgt ni?? ikan la..pokok la..study ok?"
erk..soalan jenis pa ni?
n apa yg perlu aku jawab?

ada lagi satu peristiwa lawak yg aku xletak disini...
rasa malu gile tahap tarankunciang punya...
kalau tgk cermin time tu,mesti pecah,
KEPENCIANG...TRANG TANG TANG... 
(pecah sebilion...sbb malu)..hehe
agak panjang nak cerita..
insyaAllah...
draft dah ada..tunggu da masa utk postkan jek..
--* Berubahlah Wahai Hadi...Sementara masa masih ada *--
www.tips-fb.com

Saturday, October 9, 2010

Its a Matter How U Are Going To Finish...

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi
Video : Nick Vujicic
Seandainya dia pilih untuk menyerah...
kehidupannya akan terhenti tidak bermakna..
utk kita yang normal dan sempurna...
kehidupan ni pasti banyak cabaran...

kadang2 kita akan jatuh sampai seratus kali...
Jika kita kalah atau gagal, kita nak cuba lagi tak?
Ini adalah persoalan bagaimana kita menuju tujuan akhir kita..
Nak capai matlamat dengan gagah?
Atau biarkan tersungkur menyerah kalah?

Kadangkala,
Semangat manusia dapat mengatasi,
apa yang kita tak dapat jangkakan..
Kekuatan dalaman...
boleh kita capai dgn dekatnya kita dengan Tuhan..



Kamu Tak Boleh Menyerah...
Berjuang sampai menang..


video
www.tips-fb.com

Saturday, October 2, 2010

Life Is Too Short (Part 2)

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi 
Sumber : Himpunan Amalan Sedikit Pahala Banyak & Amalan Penghapus Dosa
(Ust. Fadhlan Mohd Othman)

Ini merupakan sambungan untuk artikel yang sebelum ini..
saja tukar tajuk...

Hadith 2:
"Sebutlah seperti yang disebut muazzin, 
sekiranya selesai mintalah daripada Allah, 
nescaya pasti kamu akan diberi"
(Hadith riwayat Abu Dawud (440), Hasan Shahih: Shahih Abu Dawud)

**Notes**
ini hadith yg berkaitan menjawab azan,
"Sekiranya muazzin menyebut Allahuakbar, Allahuakbar, 
lalu salah seorang dari kamu berkata Allahuakbar,Allahuakbar;
kemudian muazzin menyebut Asyhadu Alla Ilaha Illallah
lalu dia juga sebut Asyhadu Alla Ilaha Illallah;
kemudian muazzin menyebut Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah,
 lalu dia juga menjawab Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah;
 kemudian muazzin menyebut Hayya 'Ala Solah,
lalu dia menjawab Laa Haula Wala Quwwata Illa Billah;
kemudian muazzin menyebut Hayya 'Alal Falah,
lalu dia menjawab Laa Haula Wala Quwwata Illa Billah;
Kemudian muazzin menyebut Allahuakbar, Allahuakbar;
lalu dia menjawab Allahuakbar,Allahuakbar;
kemudian muazzin menyebut Laa Ilaha Illallah,
Lalu dia menjawab Laa Ilaha Illallah;
dari hatinya, pasti dia akan masuk syurga."
(Hadith Riwayat Muslim)

www.tips-fb.com

Friday, October 1, 2010

Amalan Sedikit Pahala Banyak (Siri 1)

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi
Sumber : Himpunan Amalan Sedikit Pahala Banyak & Amalan Penghapus Dosa
(Ust. Fadhlan Mohd Othman)

Tadi time kelas BI,
lecturer bagi exercise,
da 1 ayat yg sangat menarik...
ayatnya berbunyi..
"Most people feel that life is TOO short"
betul2..umur umat Nabi Muhammad memang pendek ja..
rata-rata 60-70 ja..
yg lebih tu, sangatlah sedikit..
jadi terdetik la dihati nak tulis artikel ni..
mudah2an pengakhirannya..

kita akan rasa yg amalan kita dapat menandingi mereka yg hidup lama..
"Our life is TOO short, but our 'amal is same like you (who had a long life)"
insyaAllah..masa yang ada terhad..
pukul 3 da pre presentation utk PSM.
jadi utk hari ni...saya bawa 1 jek dulu ye..
insyaAllah..nanti siri kedua akan diletakkan amalan2 lain..

Hadith 1:
"Barangsiapa yang memasuki sesuatu jalan untuk menuntut ilmu,
Allah akan permudahkan untuknya jalan ke syurga."
(Hadith Riwayat Muslim)

Selamat Beramal!!
www.tips-fb.com

Dari Mana Mereka?

free counters

Template by:
Free Blog Templates