Posts

Showing posts from April, 2009

ADUHAI PALESTIN

Bumi anbia berdarah lagiHancur, hangus, rentung segalaDihujani peluru timah hitamDiguruhi bom dan dipetiri mortarSuara pembunuh, suara pemusnahBegitu lantang menggegar hatiSuara erangan, suara duka manusiaBegitu sayu menagih simpatiKemerdekaan apakah itu?Andai belenggu sengsara masih mencengkamAndai nyawa manusia bagai debu melayangAndai peluru durjana terus merobek bahagiaPalestin, dikau menjadi saksi segalaKekejaman dan kezaliman yang berajaIringan doa kukalungkan juaBuat semua mujahid perkasaAduhai Palestin!Begitu mahal nilai sefahamTidak terbeli nilai sehatiBegitu tinggi nilai manusiawiTidak tercapai akal dan budiTinta pena : adia_anarris @ 2007www.adiaanarris.blogspot.com

Kisah Kedai BuNgA...

Image
Team Penjual Bunga...
Assalamualaikum...
Dah lama xsembang2 dalam blog ni..hari ni,nak berkongsi cerita ttg pengalaman pertama jadi penjual bunga..mcm lawak ja bunyi die..tp hakikatnya,benda ni menarik sbnarnye..

Nak start dari mana ek...hurm..ok.start dari hari HEP kata kami dapat lot utk jual bunga...
kami dapat information agak lambat..semnggu lagi nak konvo baru dapat...so,time tu la baru nak cari dealer,nak g bertanya pada org berpengalaman mcm mana. n bnda2 len yg perlu..

1st..pasal supplier,mula2 cadangnya nak piolih 1 supplier yg dapat bg rate yg terbaik...tp bila dah dgr penjelasan dgn 1 lagi supplier ni..kami cadang akan amik 2 supplier..wahh..jarang berlaku..
semua yg akan turut handle ni pon,1st time nak jual bunga...xtau camna keadaan..tp dah berani mencuba bnda yg baru..xpa..SEB boleh...haha..

ttg strategi perniagaan..biarla antara kami ja tau..walaupun porak peranda..tp team work kami teramatlah baik..hehe..(ye ke ni?)..malam jumaat tu..sibukla kesemua 11 org yg akan kerja so…