Banyakkan memberi dari menerima...

Assalamualaikum...

Selama 2 hari cuti ni..rajin plak aku klik pada blog abu saif(ustaz hasrizal) n ummu saif(dr muna)..

dalam blog dia..aku terbaca artikel ttg ustaz yg dlm proses nak sambut baby yg ke4..

dalam artikel ni..aku baca,rasa sayup jek..tanggungjawab seorang suami nnt..

Bolehkah aku jadi cam2??
boleh ka aku ada sentiasa disisi isteri aku nanti??

aku x boleh utk menerima kebaikan dari dia saja...tapi aku kena memberi pada dia..memberi dari semua segi..tumpuan,penjagaan, nafkah dan semuanya..

aku harapkan aku dapat buat yg terbaik utk dia nnt..insyaAllah..dalam proses melatih diri..

lepas baca artikel tu, aku terpikir..camne plak kalau aplikasikan benda ni pada perkara diluar dari kehidupan berkeluarga??

BANYAKKAN MEMBERI DARI MENERIMA..

ayatnya pendek tapi mendalam maksudnya...bila fikir2..benda ni dapat memupuk sikap Ikhlas dalam diri...

Buat sesuatu perkara baik kpda org, bukan utk mendapat ganjaran dari org tu balik..tp kerna Allah..sbb Allah yg akan balas kebaikan hamba2-Nya..

walaupun org susahkan kita atau sakiti kita...tapi kita kena buat baik pada dia...Banyakkan memberi dari menerima..biar org sakiti kita...tapi kita berikan dia dengan kebaikan..ini jugak satu dakwah..

Kalau org mohon pertolongan dari kita...jgn kita mengherdik dia..tp banyakkan memberi dari menerima..

Bercakap atau tulis dalam blog..sememangnya mudah..namun perlaksanaannya bagaimana??Jangan bercakap kosong saja Abu Faris...tp bangkitlah utk laksanakannya..

InsyaAllah..aku berazam utk berubah kepada yg lebih baik...

"BAIKI KELEMAHAN, ASAH KELEBIHAN"

benda ni juga slalunya jadi perangsang untuk diri..tapi kadang2 aku terguling jugak dalam usaha nak mngubah...tp aku xkan mengalah..sebab nye...

Time dulu, aku cam xda smgat, abg aku da sembang2 dgn aku..dia da gtau satu ayat ni...terus melekat kat kepala aku..xtau la dia igt lagi ke x..

"Kalau susah,atau banyak problem yg datang, sbb pa kita perlu fikirkan yg masalah tu sbgai masalah? tp cuba tukarkan masalah tu sbagai 1 advantage utk diri kita"

ayat ni bgi aku sgt2 menarik utk dihayati..aku bagi contoh la...kalau kita gagal dalam exam contohnye..

1-jangan fikir "aku teruk la..sebab tu gagal"
2- tp fikirlah. "aku gagal kali ni, tp lepas ni, aku akan dipuncak"

mungkin benda ni perkara biasa bagi motivator...tp memandangkan aku kurang membaca buku2 yg kearah motivasi ni..jadi aku rasa ayt ni cam menarik..

Jadi kawan2..jgn kita berfikir buruk terus menerus kalau benda tu kita x leh buat@ gagal..tp tukarkan utk jadi 1 kelebihan buat kita..

Aku nak ajak kawan2 semua..jomla kita try berubah...

1- BANYAKKAN MEMBERI DARI MENERIMA
2- BAIKI KELEMAHAN,ASAH KELEBIHAN
3-TUKARKAN MASALAH JADI KELEBIHAN


InsyaAllah..semoga kita dapat membina peribadi Muslim yg Unggul...


Comments

Ummu Muhaymin said…
camne nk jadikn masalah 2 sbg kelebihan?
contoh stdy case?
Adi Wahab said…
Kalau adi..
andaikata 1 subjk yg adi lemah..
test adi dpt teruk..carrymark pon x brape bagus...

adi akan cabar diri sndiri balik...
adi da target minimum utk adi dpt..n trget maksimum..then..usaha yg terbaik...

dah abis usaha...reward urself...contohnye..

adi pernah dpt 1 subjk tu,truk le test..tp adi cabar balik diri adi..buat yg terbaik..
then,pas dah lepas tu..adi banje diri sendiri..makan sedap2 ke..beli ceklat kegemaran ke(adi x brapa ska ceklat pon)

pe2 je la..asalkan hadiah utk diri..

n alhamdulillah..result utk sbjk tu..adi dpt spt pa yg adi impikan..

Popular posts from this blog

Terima kasih atau Jazakallah Khairan....

Hukum Bersalaman dan Aurat dengan Kakak/Abang Ipar

Ketika Musibah Menimpa