Baik Mati Di Disko ....

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi
Idea Asal : Ust Hasrizal (Abu Saif)
Editor : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi

Ok..
ni sebenarnya sambungan kepada jadilah Muslim yang baik..
siri 3 le...
menaip...tp dalam hati risau yang amat dengan final exam..
sbb bnyak lagi x study le..
xpa..xda mud nak stdy..kita buat kerja yg berfaedah sket.
**sesungguhnya apa yg ditulis ini adalah nasihat buat diri penulis sendiri..
andai ada kebaikan yang ingin diambil oleh rakan-rakan...silakan..**

Kalau nak jadi muslim yang baik...kena sentiasa fikir positif..
yang baik..kita kekalkan fikir positif..
yang kurang baik..kita jangan terlalu cepat utk mghukum..
mudah2an diri kita akan berada dalm kebaikan..

ok..hari ni,
saya nak cita tentang 2 orang mati ni.

1. Seorang lelaki bernama Polan,

status : sudah pon mati
tempat mati : Masjid, di atas tikar sejadah,
keadaan ketika mati: dalam keadaan bersujud, aircond bahagian atas kepala.
Hari mati : Jumaat.
tarikh mati: 27 ramadhan

2. Seorang lelaki bernama fulan,

status: juga dah mati...
tempat mati: disko,
keadaan mati: botol arak keliling, darah bercampur arak, di kelilingi GRO seksi tahap tarangkunciang.(sgt seksi le maksudnya)
Hari mati: Isnin
tarikh: Malam raya.
ok..dah describe..
sapa yang boleh dikatakan mati dalam keadaan baik ye??
Polan @ Fulan??
jawab2..jangan x jawab..


macam artikel saya sebelum ni..
kita punya penglihatan yang terhad...
kita tidak mampu melihat apa yang berlaku pada kedua2 mangsa 
disaat mereka mati
Kita ada fikiran yang terbatas,
tidak mampu berfikir tujuan sebenar mereka ada di tempat kejadian..
 dan juga hasutan syaitan sebagai penampah perisanya..
supaya kita menghukum yg 
fulan kurang baik kerna --> disko, GRO, arak
Polan baik kerana --> Masjid, sujud, ari jumaat, 27 ramadhan, tempat imam.

kan2??

ok..ni keadaan sebenar...

Kisah Polan:
Malam 27 ramadhan tu..ada kenduri di masjid..
biasa la tu kan?
tapi lepas dari kenduri n solat tarawikh..
polan ni stay kat masjid..
kononnya iktitaf...
(tok imam pon hairan..sbb jarang org iktikaf kat masjid tu..)
pastu...time tgh malam..aktiviti bermula..
polan nak curi aircond masjid..
tapi malang tidak berbau..
masa polan nak keluarkan aircond tu..
dia terjatuh dari tangga..
kemudian dia tunduk dan dalam keadaan sujud..
tangga hempap dia..
aircond pon jatuh skali...
jadi roti canai dah kepala dia...
baik ke mati camni??

Kisah Fulan:
malam tu kan...
adik fulan keluar dari rumah sambil usung wanita seksi naik moto..
ibu : Fulan...ko pergi la halang adik kau tu..malam raya ni, jangnlah buat kerja x senonoh tu.tolong mak buat kerja di rumah pon baik..
fulan : Boleh ibu...no problem..tu la adik ni..senget dah kot otak die..
ada ke patut pergi disko malam raye..ceit...(dgn nada penuh kecewa)

fulan pon pergi la ke disko untuk menasihati adik dia n ajak dia balik..
tapi..keadaan yang berlaku..
fulan : Adik! jom balik..jangan buat kerja syaitan ni lagi..ibu tunggu kamu kat rumah..
Si adik : alaa bang...meh la try skit ni...carslberg tarek punya...(dlm mabuk2)
fulan : pala otak ang...carslberg tarek?..**toink2** (fulan sekeh adik dia)
then fulan tarik adik dia untuk bawa balik..

time tu...adik dia melawan...n sempat capai 1 botol arak yg dah tebuka..
keletuk...kelentang..kelentong...kelenting...
bertubi2 fulan kena pukul kat kepala..
fulan mati ditempat kejadian...
darahnya bercampur arak...
semua GRO yg tergamam..kelilingi dia..
nak baca doa@ajar syahadat..
pakat lupa habes..yg igtkan pon..xbrani nak buat..
betis terpampang..bulu ketiak pon tayang...
baca syahadat pe nye..

Lepas dah tau cerita sebenar...
sapa yang mati dalam keadaan baik??
dan siapa yang mati dalam keadaan buruk??
rasanya masing2 boleh jawab sendiri kan?
hah..kejap...ada pulak yg sempat bergurau...
"pastu, ko nak suruh org pkir negatif kat org yg mati di masjid, 
dlam keadaan sujud n yang mati dalam bulan puasa ke??"

 Isk..kan dah di war2kan dari awal...
fikir positif...jangan terus menghukum..
kalau pandangan kata baik..kekalkan..fikiran positif tu..
kalau pandangan kata jahat..fikir positif..n kita kata...
Allah lebih mengetahui..moga Allah berikan keampunan atas mereka berdua..
ok??

stop dulu...nnt sambung pulak...
nak study di bilik rakan..
**cerita ini adalah rekaan semata2..harap maklum**

Comments

fiq said…
x guna punya adik =P
Adi Wahab said…
This comment has been removed by the author.
Adi Wahab said…
waniey -- betul tu...think + --

fiq -- tu la...apa punya adik...mabuk2 bunuh abg sendiri..
ayahanuna said…
moral of d story is jgn la mnghukum org len kalo kite tak tau ksluruhan cite ttg sesorg.. nice one =D
Anonymous said…
iyzah -- betul tu...tepat sekali..tp tp benda tu la yg manusia suke sgt buat..hurm..insyaAllah..sama2 buat yg terbaik...

-Adi Wahab-

Popular posts from this blog

Terima kasih atau Jazakallah Khairan....

Hukum Bersalaman dan Aurat dengan Kakak/Abang Ipar

Ketika Musibah Menimpa