Eksiden Pulak...

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi

-- PART 1 --
Situasi Yang Berlaku

 First paper untuk sem ke 7 baru jek abis...
dua jam pegang pensel dan menulis tanpa henti...
pastu tangan cramp bila stop menulis lepas dari 2 jam..
Alhamdulillah...sempat habis dulu sebelum tangan cramp..

dah abis exam...
seperti biasa, nak bgi hadiah pada diri masing2..
aku n kawan2 sepakat...kita p makan cendoi...oK?
Aku, Syah, Ad, Am dgn Sofi..
ok...tapi balik solat dulu la..
dah solat smua..kami cadang nak p dengan keta la..

tunggu punya tunggu punya tunggu punya tunggu punya...
haish...mana Am ni...
gling..glang..gleng..glong..
ada mesej baru..Ad tanya..
"Bila nak sampai? dah 5 jam tunggu ni"
toink2..jap2...aku pon xdpt kabar berita dari Am lagi ni..
dok sat pastu(tidak lama sesudah itu) ...ada info baru..
keta bateri prob..keta xleh nak start..
jom p tengok Am sat..
aku pon info la kat Ad n Sofi..
"keta ada prob ni..xleh nak hidup..korang p dulu la.
nnt kami pegi"
pastu aku dah xdpt apa2 reply..
keta tetap tak sihat..
jadi Am pon p la pinjam moto..

gaya nak kuar dari kolej tu kan..
nampak Ad dgn Sof dlm keta proton saga..
pala otak aku ligat dok pikiaq..
dorg ni pinjam keta dari sapa??
sebab pa driver wanita??
siap ada baby lagi kat sebelah.??
nih scandal nih...hahaha...
(haaaiippp....positif...positif...)
Ad plak tunjuk tgn kat aku gaya cam nak kata "cancel" pon ada..
pastu keta tu terus bergerak masuk dalam kolej wanita...
**time tu aku tgh jalan nak g kat keta tu**
dalam hati aku...
"oOOo...dah dapat awek baru..kawan lama ditinggalkan"
--** padahal bukan diorg yg drive pon **--
berlari-lari utk selamatkan diri..

Gaya kemalangan yang stylo...

alih2...tgk moto Sofi tersadai kat sebelah tu..
calar balar juge le...
oOo...eksiden rupanya..
Innalillah wainnailaihiraji'un...
diorg eksiden sebab nak datang kat kitorang....
**sedih**(xpasal2 kan)
cara mereka kemalangan boleh dibaca di laporan ini:
Kemalangan Tak Berapa Ngeri di Kolej 9
pastu aku gtau kat Syah...jom kita p tengok dorg..
 hah...pastu..kami masuk la juge dalam kolej tu...
bila dah jumpa..tgk kaki Ad dah tangkap leleh meleleh darah...
Sofi plak senyum2 sakit...hah..dapat bayangkan x??
pastu dorg dibawa ke klinik..
MasyaAllah...Allah uji dua orang sahabat aku ni...
moga jadi Kaffarah dosa...

"Allahumma ajirhuma fi musibati, wakhlifhuma khairan minha"
(Ya Allah, berikanlah ganjaran yg baik pada mereka berdua atas musibah ini,
dan gantikan bagi mreka berdua perkara yg lbih baik darinya (perkara yg hilang)"
(doa dipetik dari buku hisnul muslim, dari riwayat Imam Muslim)

**^** Cerita ini adalah bukan rekaan semata-mata, 
ada kaitan dengan yang hidup, dan tiada kaitan dengan yang telah meninggal dunia**^**


-- PART 2 --
Ibrah (Pengajaran)

Macam2 benda kami hadapi utk nak keluar kali ni..
apa hikmahnya?
 1. Tak kuar terus lepas exam
2. Lewat sket kuar..sebab Am abis exam lewat sket.
3. Keta Am rosak..
4. Ad n Sof eksiden..

program kami dibatalkan pada hari tu..
tapi apa yg aku nak bawa disini..peringatan...

Jangan Ber "kalau"2

Alhamdulillah...kami (watak2) tak terjebak dalam ni..
tapi
Macam dah jadi kebiasaan pada manusia...
kalau ada benda kurang baik berlaku cam eksiden ke, kalah dalam pertandingan ke..
mesti ramai yang akan sebut.

"Kalau kita tak pergi ikut jalan ni tadi, mesti x kemalangan"
"Kalau aku jawab point dia mcm ni, mesti menang punya tadi"

Permasalahan ni berkait dengan qada dan qadar..
so, xpayah "kalau"2..
tapi carilah hikmah disebalik apa yang berlaku..

terdapat hadith rasulullah S.A.W. yang melarang tentang ini,

" Jika suatu perkara menimpa kamu, 
maka janganlah kamu berkata:
KALAUlah aku lakukan ini, mesti jadi sekian.
tapi katakanlah:
Ini adalah takdir Allah dan apa saja yang dikehendakinya pasti akan terjadi,
kalimah "kalau"@"seandainya" akan membuka kesempatan kepada syaitan,
untuk membuka kekesalan dan kesedihan"
(Hadith riwayat Muslim)

and adab kita terhadap orang yang ditimpa musibah...
aku akan cakap nnti...huhu..nak stdy plak...

doakan kejayaan bersama..

Comments

Popular posts from this blog

Terima kasih atau Jazakallah Khairan....

Hukum Bersalaman dan Aurat dengan Kakak/Abang Ipar

Ketika Musibah Menimpa