Bagi Souvenier utk insan yang kita hargai...

Followers

Friday, November 5, 2010

Jadilah Muslim Yang Baik!!

Penulis: Abu Faris 'Audah Abdul Hadi


Manusia...
selalu je  buat perkara2 melampaui batas yg Allah larang..
kau,aku,dia, mereka...smua sama saja...
mesti ada masa kita akan terjebak dgn kesalahan..
sedar atau tak ja...

Dari salah dan silap...kita dapat pengajaran..kan??


Apa pon..kita kena selalu muhasabah...
hurm..
aku x lah baik mana pon...
cuma nak kongsi beberapa point tentang...
Muslim yang baik...

1. Segera bertaubat andai melalukan kesalahan..

macam awal2 aku cakap tadi...
lumrah manusia...pasti ada kita buat silap..
**dah muak dgr phrase cam kat atas ni kan??**
tp ni la hakikat yg ada sesetngah x sedar..
bila dah rasa jauh dengan Allah...
"Owh...no..aku macam xda peluang lagi nak jadi baik..."
atau..
"ko je la g tegur...aku bukan baik sangat..."

nasihat aku...
jangan segan kembali pada Tuhan...
sebab Allah pujuk kita melalui Al-Qur'an...
Allah dekat ja dengan kita...
xpercaya??
jom tengok surah Az-Zumar..ayat 53..
betol...xtipu...
ayatnya camni,

Katakanlah 
"Wahai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, 
Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah.
Sesungguhnya Allah mengampuni dosa2 (kecuali syirik) semuanya..
Sungguh, Dialah yg Maha Pengampun, Maha Penyayang."

nak lagi?
ada2...
jom tengok surah Al-Baqarah plak..
ayat 186

"dan apabila hamba2-Ku bertanya padamu (Muhammad) tentang Aku,
maka sesungguhnya Aku dekat...
Aku kabulkan permohonan orang yang 
berdoa apabila dia berdoa kepada-KU.
hendaklah mereka itu memenuhi (perintah)-Ku 
dan beriman kepada-Ku, agar mereka mperoleh kebenaran"

jadi..
jom balik pada Tuhan...
kita taubat..
taubat camna...
jap2....Allah ada bagi info dalam Quran...
meh tgk surah Tahrim...ayat 8...

"Wahai org2 beriman...
bertaubatlah pada Allah dengan taubat yg semurni-murninya."

taubat sungguh2...k..


2. Banyakkan memberi.

Ok..ni dari ust hasrizal...dia dah kupas banyak...
aku syorkan...baca artikel2 die..
secara ringkas apa yg aku nak cakap...

memberi tidak semestinya dengan wang..
kalau ada org buat jahat dengan kita...
kita ada 2 pilihan...

i. nak BERI penumbuk
ii. BERI kemaafan dan mulakan BERI kebaikan..

hah...pilih2..
tp aku galakkan yg no dua...
kalau dah geram sgat..
jangan beri penumbukk..
tapi bagi dia makan eskrem bebanyak...
biar dia makan sampai kenyang...
pastu kata dalam hati..
"padan muka ko..kenyang..hahaha.."


balas dengan BERI kebaikan..
BERI dengan perasaan kasih sayang..
BERI dgn kasih sayang...insyaAllah..suasanaharmoni dtg kmudian..
ada ayat quran yg nyatakan ttg ni..
tp aku telupa pulak ayat mana..huhu.
dlm arab nya bunyi nya camni...
"idfa' billati hiya ahsan"

ok geng??
kita balas dengan kebaikan k..

next
3. Segerakan berbuat kebaikan..tangguhkan kejahatan

Hah...
kalau kita rasa kita jauh sangat dengan Tuhan..
masa kita sedar tu...
jangan tangguh2...buat kbaikan trus k..
da yg cakap,
"aku ni cam dah truk gila...xtau nak buat baik yang mana dulu"
come on...kebaikan bukan ada 1 jek...tp berjuta2, billion...trillion...
buat je apa2 kebaikan yang boleh dibuat time tu..
selagi tidak bercanggah dengan syara'...
kita boleh buat..ok?

pastu...
nak buat jahat plak...kita tangguh2kan dulu...
idea ni aku dapat dari kawan2 kelas aku...
time tu kami first year...
walaupun time tu cam lawak2...
tp idea tu ada 1 mesej yg amat penting...
contoh 1....
time bulan pose...
rasa cam nak ngumpat la katakan...
time tu...kata la..
"haish...bulan posa ni...xleh ngumpat2,
lepas raya kita bincang..."

insyaAllah..time raya dah lupa...
kalau x lupa..kita tangguhkan lagi...
"Alaa...aku posa 6...nnt la...lepas raya la kita sembang lagi"
tangguh lagi sebulan...hahaha...
kalau bulan depan x lupa lagi...
bagi buah penamat...
"hahaha...(gelak dulu...untuk hidupkan suasana)..
cerita dah lapuk la..kita bincang pasal test plak..."

***sembang santai dgn kawan...bukan semuanya karut...
tp ada permata yang tersembunyi..***
thanks kawan2 aku utk idea tu...nice...

jadi..aku nak pesan la...
**ye2...aku tau..aku xbaik mana utk tinggalkan pesan2 ni..**
**sapa nak amik...silakan...sapa xnak..aku amik sorang...hehe**

mudah-mudahkan kebaikan, susah-susahkan kemaksiatan...


ok...dah terlalu panjang...nnt aku sambung lagi 2 point berbaki...
**insyaAllah....tp macam selalu tertangguh je...hehehe**
sory le...bizi sket...maklum laaa...nak jadi PM plak pas ni...
hehe...
www.tips-fb.com

0 Pendapat:

Dari Mana Mereka?

free counters

Template by:
Free Blog Templates