Bagi Souvenier utk insan yang kita hargai...

Followers

Monday, March 7, 2011

Jangan Simpan Dalam Hati....Simpan Di Luar Hati..

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi

Sem ni...aku suka dengan kelas mandarin..
best..sebab ada sikit kelainan...
Jiang Shi (lecturer) suka bagi motivasi...
time part tu yg aku selalu tunggu2 bila masuk kelas mandarin..
dan part aku xske dalam kelas mandarin...
bila ada test...hahahahaha (aku memang x suke test pon)..

Dengar je la kan..
kadang2 ada point2 yang menarik...
dia pernah igtkan tentang 
hormat orang tua..
jangan jadi sombong..
dan jangan simpan dalam hati...
Jangan biarkan ia terus bengkak...yang akhirnya menyebabkan nanah..


Cerita pasal "jangan simpan dalam hati"
timbul bila kami belajar words baru..
"an le" = peace and happiness..

Hidup mesti mau happy...
Apa susah?
jangan simpan dalam hati..
ini.. ramai orang suka simpan masalah dalam hati...
nanti lama-lama jadi bengkak...
lepas tu, bunuh diri..bunuh orang lain...
(pastu die cita ttg kes sorang budak 16 tahun bunuh 3 remaja sekali gus)
bla...bla..bla..
kalau saya, 
orang cakap kat saya..
Bodoh...saya ambil, letak kat luar hati..
orang kata kat saya,
Babi....saya ambil letak kat luar hati...
orang kata kat saya,
Bangang, saya ambil letak kat luar hati.
sebab tu saya muda..
18 tahun...
**hehe..lebih kurang cmni la gayanya...**

Betul tu..kadang2 kita terlalu memendam rasa..
bila lama kelamaan..
hati akan jadi bengkak dan makin parah..
time tu..sentiasa murung..
senyum pon dah x terukir lagi..
orang lain pon takut nak tegur...
sebab mimik muka kita yang selalu serius...
keep smiling..
letakkan semua kritikan diluar hati...
nanti muhasabah semula...
setelkan kritikan yang kita boleh ubah..
kalau ada kritikan yang kita x boleh ubah...
contohnya berkaitan fizikal kita...
hidung..mata...n sebagainya..
tinggalkan...jangan pikir2 sangat...
kita dah dijadikan sebegini rupa...
setiap manusia ada kekuatan sendiri..

jadi..bangun dengan kekuatan sendiri..
jangan tenggelam dengan kekurangan pada diri..
kita pernah jadi Juara..
dari alam rahim lagi..
kita pernah berjaya..
jadi...kita kena terus buru kejayaan yang pernah kita dapat..

jangan simpan dalam hati..
nanti kita akan terkenang2 benda yang tidak sepatutnya..
kita boleh mengenang sejarah,
tapi sejarah untuk kita perbaiki diri..
bukan untuk menjadi bahan tatapan dan ratapan setiap hari..

www.tips-fb.com

4 Pendapat:

miss.HazieyLa said...

waaa..terharu ak..mcm ditujukan kt ak lak..anyway..thanks hadi..=)

CKB said...

bagai panah yang memancar. seolah rasa dituju pada diri. tq ^^

ayahanuna said...

setuju sgt2... :)

Adi Wahab said...

iela -- artikel umum..xtuju pada sapa2...tapi untuk semua yg nak perbaiki diri...(termasuk aku)
welkam

CKB - panah yang digunakan bukan panah menumpu.tapi pancaran bunga api yang akan terkena pada diri2 yang ingin berubah..

iyza -- stuju jugak...

Dari Mana Mereka?

free counters

Template by:
Free Blog Templates