Bagi Souvenier utk insan yang kita hargai...

Followers

Saturday, March 12, 2011

Pantang orang buat salah!!!

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi

Dalam gambar ni...apa yang mata kita akan fokus dulu??
Bila kita tengok gambar diatas..
mungkin ada setengah orang sudah tahu,
apa yang saya cuba nak sampaikan...
tentang apa yang kita nampak dulu...
atau mata kita akan fokus di mana dulu??

Rata-rata...
kita akan melihat yang bintik hitam tu dulu..
betul x?
psychology manusia...
kalau di convert pada kehidupan manusia..

pantang orang buat salah...
mesti kita akan bincangkan kesalahan die..
walaupun kebanyakan dari perjalanan hidup dia baik..
tapi yang kita bicarakan adalah kesalahan yang dia telah buat...
tak pernah pulak kalau dia buat baik...
kita bincangkan sesama kita...
untuk kita juga buat sebagai langkah perbaiki diri..
sama2 kita fikir...

next picture..
Contra dengan gambar pertama!!
Gambar ni contra dengan gambar pertama tadik..
keseluruhannya hitam..
tapi ada sedikit2 bintik2 putih..
ok...sekarang..
dimana mata kita akan fokus??
hitam atau putih??
kebanyakan nya akan tertumpu masih pada warna hitam..
bila tgk warna putih...
hanya terdetik di hati,
"oOoO...bintik putih berserakan"

kalau manusia...
gambar pertama..
warna hitam akan menjadi tumpuan..
salah orang akan selalu dilihat..
walaupun kesalahan itu kecil dan x sebesar mana..
kelihatan pada mata kita sekali dalam setahun..
kita akan tertumpu pada kesalahan orang tu..
kalau sorang dah selalu buat jahat..
 n tiba2 dia buat baik...
xpula jadi keadaannya kita bincangkan kebaikan yang dia buat..
yang ada bincang pon..
"Eleh...die tu buat baik ada makna la tu."
"Buat baik sebab nak bodek..bajet..."
n sebagainya...
maknanya..kalau ada bincang ttg kebaikan dia..
bukan cara yang baik..tapi disulam umpatan dan fikiran negative..
**saya x suruh puji org tu sampai tidak kelihatan kesalahan die ye**
**maksud nya..xperlu puji dia sehinggakan dia tu seorang malaikat**

Apa yang saya nak cuba sampaikan kali ni..
jangan jadi seperti kebanyakan manusia..
yang ada masalah fokus dalam hatinya..
fokus pada perkara yang tidak sepatutnya..
dah la salah fokus...tafsiran fikiran juga melencong...

Bila kita melihat orang..
kawan, sahabat, ahli keluarga, ustaz, artis atau sesapa saja..

bila terpandang kebaikan mereka..
bukan sekadar untuk dibincang...
tapi untuk diterapkan pada DIRI KITA SENDIRI....
tapi bila terpandang kesalahan mereka...
jangan analisis dengan umpatan...
tapi fikirkan kesalahan tu untuk KITA...
untuk KITA HINDARKAN...

sebabnya...
kita selalu bercakap tentang orang lain...
kita rasa kita baik..
kita rasa macam kita sudah hampir sempurna dan ideal..
tapi kadang kala...
kita melampaui batas terhadap apa yang ALLAH larang..
dan pada diri sendiri..
yang mungkin kesalahan yang kita buat tu..
akan merosakkan amalan2 kita yang lain...
untuk gambaran...ia mungkin sama seperti gambar dibawah ni...

Kesalahan yang merosakkan amalan baik yang lain...
Bila kita tersedar tentang kesilapan diri..
bila kita menyesal atas sikap melampaui batas terhadap diri kita sendiri..
segeralah pulang kepada Allah..
Allah bersedia menerima kita untuk diampunkan..
sebab Dia..Tuhan yang sentiasa menyayangi kita...

akhir sekali...
saya akhiri dengan janji Allah...
Allah nyatakan didalam Al-Quran,surah Az-Zumar, ayat 53,
"Katakanlah,
"Wahai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas
terhadap diri mereka sendiri!,
janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah,
Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa kamu semuanya,
(kecuali dosa syirik)
Sesungguhnya Dialah,
Yang Maha Pengampun,
lagi Maha Penyayang"


www.tips-fb.com

7 Pendapat:

Si kOtAk HaTi said...

disebalik bintik hitam..tersingkap rahsia...yes!! based on pic above...people will pay more attention on black..sme2 kite perbaiki diri..amin..

Adi Wahab said...

Mudah2an kita menjadi lebih baik dari sebelumnya...

pe yg penting...sentiasa perbaiki diri...

Si kOtAk HaTi said...

yes...that's right!!!
eh....best x amik biomed??

Adi Wahab said...

Biomed??
erm..Alhamdulillah...ok la jugak..
**walaupun target saya, bukan ke bidang bio sebenarnya...**

utk overall rate...best...sbb bnyk benda yg sya tingin nak tau...saya leh tau dlm bidang ni..cth nye dari segi implant..camne nak buat..

n tingin nak buat kajian pasal otak n jantung...

**skrg, projek saye ttg HRV...tp baru pendedahan la..insyaAllah...kalau sambung master n PhD..akan lebih advance lagi...

Si kOtAk HaTi said...

HRV?? heart rate variability?? waaa...mcm best je...=) klo y buat instrument kt hosp. tu biomed ke??

Adi Wahab said...

yups...heart rate variability..

a'ah..benda tu bawah biomed jugak..
tp course kami masih baru di mesia ni..baru nak berkembang..hopefully nnt kta leh bt sendiri la instrument kat spital..

Si kOtAk HaTi said...

waa...bgos2...(^_^)
smoge sukses!! amin...

Dari Mana Mereka?

free counters

Template by:
Free Blog Templates