Bagi Souvenier utk insan yang kita hargai...

Followers

Tuesday, January 18, 2011

Xie xie...syukran...thank you...terima kasih..

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi
Sumber Idea : Hafiz Zainul Abidin


dah lama betul x update blog ni..
anak singa pon dah sempat besar kt sini...
jap...vacuum skit...
.
..
....
..
.
ok..dah xda habuk sngat dah..
ri ni saja nak kongsi 1 benda...

tentang...
Xie xie...
bahasa mandarin..
kalau dalam bahasa arab..
syukran...
kalau english, thank you...
kalau japan, arigato....
kalau melayu..terima kasih...


berterima kasih pada orang yang menegur kita.

kadang2..bila orang tegur kita..
kita akan rasa x selesa..
rasa cam orang tu busy body..
rasa cam dia tu bajet bagus..
rase cam orang tu slalu intip tingkah laku kita.
nnt terasa hati...n bermasam muka pula nnt..
segala macam tuduhan akan dibuat..
tp sedar x?

1. bila kita di tegur, itu bermakna Allah masih sayang pada kita..
Dia hantarkan seseorang untuk betulkan kesalahan kita..
nnt kita x ulang benda yang sama dah..

 jadi...Syukur pada Allah..
sbb Allah masih sayang kita..

2. bila kita ditegur oleh seseorang..itu bermakna,
dia juga masih sayang kita..ambil berat pada kita..
ingat, orang yang tegur kita juga manusia..
jgn sebab kita selalu melenting bila ditegur,
mudah terasa hati bila dibetulkan...
yg akhirnya, org yg sering berikan teguran n nasihat pada kita lari..
bosan dan xnak tegur kita lagi..

pada masa tu..mungkin kita akan rasa senang dengan sikap dia..
ye la kan..nak buat pa pon..dah x da sapa kisah..
tp sedar x? rugi nye pada diri kita..
kalau salah, tiada yg nak betulkan..
akhirnya, kita akn terus hanyut dibawa arus...
terpulang pada diri untuk berfikir..

apa pun...Thank you pada kalian yang menegur!!
sangat menghargai kamu yg menegur..
jangan biarkan aku hanyut dibawa arus..
moga kita terhindar dari golongan yang rugi...
(surah Al-Asr, 1-3)

3. kadang2 kita akan dapat tguran yg agak keras...
mmg rasa sangat2 xleh trima...
cuba positifkan keadaan..
mungkin dia xpandai untuk cakap dalam gaya bhsa yg lbh baik..
apa yg penting teguran tu..sangat penting..
tp kalau teguran yang diberikan pada benda yg tidak dpt diubah...
contohnya, mengkritik paras rupa, mengkritik ayah dan dikaitkan dgn diri..
tegur lah orang tu kembali dengan cara yg baik...
mudah2an dia boleh berubah...

terima kasih sekali lagi...
dan jangan jemu untuk menegur aku..

artikel ini khas buat diri..
dan umumnya buat pembaca yang lain...

apalah erti hidup bahagia..
kalau diri hanyut dengan dosa,
apalah erti senyum berpanjangan,
kalau sentiasa dengan kesalahan..
biar terluka saat didunia,
tetapi berehat lama pabila disyurga.

www.tips-fb.com

0 Pendapat:

Dari Mana Mereka?

free counters

Template by:
Free Blog Templates