Salah Nombor la Hadi ooiii!!!

Pengalaman : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi

Kisah ni berlaku dalam weekend ni..
4kali mesej tpi x sedar yg tersalah no..
jom baca kisah ni..


Punca terjadi salah nombor ni sbb 
pensel mekanikal yg aku sayang tu hilang..
agak mahal la aku beli pensel tu..
pastu aku start tanye kawan2 yg mana da dgn aku time tu..
n da possibilities utk nampak pensel tu..

then aku mesej la kawan aku...

Mesej 1:
"Salam alaik..."kawan"(nama dirahsiakan), ko da nampak tak pensel mekanik aku?,
aku rasa cam tertinggal kat lab la.
balik2 dah xda..puas aku cari.
nanti kalau ko nak g lab lagi.
tolong tgk2kan ek"

(Esoknye dapat mesej reply)
Reply 1:
"Mahe ke rege nye?"
(short n simple..hehe)

Mesej 2:
"Bagi aku pensel tu mahe le..aku bukan org berduit..
tp bg ko mungkin murah je kot..aku tertinggal kat meja eksperimen"
(cara santai)

Reply 2: 
"Meja mana?cuba la tanya kawan2.mungkin ada yg nampak"
(dalam hati.."haish budak ni..ni tgh tanye kawan le ni...".
sedangkan xtau pon tgh salah nombor..)

Mesej 3:
"Alaa...meja eksperimen yg 1st tu...kalau ko masuk pintu lab,
meja eksperimen yg 1st ko akan jumpa"
(cuba sedaya upaya utk menerangkan,sbb harap sgt dpt jumpa smula pensel tu.)
(dalam hati dh emo2 kecil...xkan meja eksperimen lab pon dh xtau..haish)
(aku masih lagi x sedar yg aku salah no)

Reply 3:
""kawan"(disebutnya nama kawan aku tu) cakap dengan siapa ni?
mana MAK nak tau meja mana..."

hehehe..
dlam mesej ni aku dah buat 2 assumption...

Assumption 1:
 dari mesej awal2, kawan aku ni xpernah sebut nama dia..n aku pon x tau dia nak bahasakan diri dia pa..
aku belasah jek guna "aku" n "ko"
tp bila reply ke3...dia sebut nama dia..
jadi aku igt...dia nak bahsakan diri dia dgn panggil nama le..
hhaha..
(ada stengah org ske panggil nama dari guna "aku" "ko", n da yg guna "kita" "awak" 
kalau kat penang..da jugak yg bhsakan "kami" n "hangpa", atau "che'" n "hang")

Assumption 2:
perkataan "mak" yg digunakan aku dah assume yg kawan aku tu tersalah taip..
dia nak tau "NAK" tapi tersalah tekan...
jadilah "MAK"..

cuba gantikan..dalam ayat tu..
logikkan?
"mana NAK tau meja mana"

haha..
jadi sesudah buat assumption ni...
aku balas lgi mesej ni...

Mesej 4: 
"Ni Hadi la...kawan ko..
(sambil dalam fikiran, aku anggap dia x save no aku..sangka baik),
nnt kalau ko pegi lab...tolong la tanya2kan kat akak lab tu ye..
kalau da inform tau..
tolong ye."
(cam dah nk givup)


** lepas dari tu..dia dah tak reply...**
aku pon buat xtau la..
mmg msg aku tu cam ayat pengabis..
nnt kalau dia pegi, tolong tnyakan..

dlm 15 min slepas tu..
lagu Luv3_RhYm3 bunyi...
ingatkan mesej..tp lama sangat...
eh..ada kol...
no ni xda dalam account lagi...
sape la pulak ni..
aku pon angkat la..
(dalam nada yg cam nak cepat-cepat tau perkara sebenar)
"Salam, (aku x pasti dia sempat bagi salam atau tak)
ni "kawan"(dia sebut nama dia) ni,
ko mesej mak kite ek??
camne leh dapat no mak kite?"
(erk...gulp...adeh...tarankunciang...trang tang tang...
nyiaw2..teapot teko..teapot teko..
neno4...blink2..ting2..toink2..hanghenghong...$#@%$#%@#)
"hah...mak ko ke??..aku igtkan ko..save nombor tu ats nama ko"

bla..bla...bla...sampai letak tepon..

Haiyok...malu nye...camna leh mesej dgn mak dia plak dah??
camna leh dapat no tu??
segan2...

--** peringatan utk kawan-kawan **--
1. berhati-hati ketika bermesej...
jangan tersalah send...
(aku selalu gak jadi..tp skrg dh jarang2)
bhaya..boleh kantoi rahsia2 diri..
hehe..
2. Pastikan anda betul2 mengenali org yg anda sedang bermesej..
kalau ada yg pelik skit..trus tanya dia..kenape dia type camtu..hehe
**jangan buat assumption ye**


Comments

me_yana said…
lawak2..ngeh3...kui2..hak2...toing2...ong gedek2...haha..ko ni da knape wei..haha..
Adi Wahab said…
Salam....smua jenis gelak da ek.

entah...xperasaan langsung..hurm..xpe, jadikan pengajaran utk hari pasni..
jihan said…
kan aku dah selalu ckp...ko mmg sengal....adehh.....sakkit perut ak gelak.....hahahahhaha
Adi Wahab said…
sengal lagi...

padahal badan aku sihat2 jek...xde sengal2..

hah...jgn gelak lebih2..nnt ko plak yg sengal2 badan..sbb terlebih gelak.

Popular posts from this blog

Terima kasih atau Jazakallah Khairan....

Hukum Bersalaman dan Aurat dengan Kakak/Abang Ipar

Ketika Musibah Menimpa