Bagi Souvenier utk insan yang kita hargai...

Followers

Friday, September 3, 2010

Kenapa Ibu Bapa sekarang cuba untuk halang perkahwinan anak2??

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi

Alhamdulillah...
Sampai juga rumah dengan selamat..
sampai-sampai jek.
terus g hospital Adventist,
Jumpa Biomed Eng. nak antar repot LI..
Jumpa la dgn boss tu semua..
Boss tu tanye "bila abis?"
Aku jawab "tahun depan"
Boss tu tanye "Kamu xnak keja disini ke?"
Dengan senyum harimau naga aku jawab,
"Saya ingat nak sambung belajar dulu kot"
ok..cukup..

Ni perkara pertama yg aku dpt..
sekadar muqaddimah yg tiada kaitan langsung pon..

tadi aku jumpa dengan Presiden Kolej Mara Kulim masa zaman aku dulu..
dia sekarang di USM..Alhamdulillah, dah leh jadi Muazzin Masjid dah..
jadi kami pon bersembanglah..
singgah bilik dia,g minum,
then aku ajak dia g rumah aku..

Sembang2..masuklah bab ttg ni..
(banyak gile bab yg dibualkan)
sembang dengan abah,umi,kakak,adik aku..
semua skali le sambil makan2..
Kawan aku ni dah da ikatan dah..
then, ditimbulkan satu persoalan,
"Sebab pe Ibubapa masih menghalang dari anak2 berkawen?
byk alasan diberi,xda kwangan la..camna nak bela anak orang kalau masih belajar.
sedangkan kita tgk masalah skrg ni,
remaja dah terlalu teruk sosialnya..
dalam al-quran pon Allah da sebut.
Allah yg akan berikan rezki.."
(tp kawan aku x igt ayat yg mana)
**rujuk surah An-Nur,ayat 32..ayat ni ada menyatakan..ttg benda tu..

abah aku jawab.
aku dpt le point yg nak dibawa..
"Ibubapa xmau bagi sebab,
takdak didikan agama,
dorg x kenal Allah.
so,camna nak mghyati apa yg Allah syariatkan,
sedangkan ttg Allah pon depa masih xdapat kenal"

"tidak dapat nak tarbiyah anak,
rosaklah anak tu."
 **banyak benda yg abah bawa contoh..tp xlarat nak taip..hehe
Ya..ibubapa xkan dapat faham apa yg anak2 fikirkan,
bahaya yg dapat menimpa anak2 mereka,
apa fitnah yang akan menimpa anak2 mereka,
seandainya kefahaman agama kurang.
dan ibubapa masih berfikir, zaman skrg adalah sama dgn zaman mereka,
yg berubah hanyalah harga makanan.
tidak memberi keyakinan pada si anak utk menjadi pemimpin.

Jadi inilah antara sebab utama,
Sesetengah Ibubapa,
tidak izinkan anak-anak mereka bernikah pada usia muda,
(sedangkan mereka pon kawen diusia muda)
apa-apa pon..
ada pro and cons nya..
perlu ada nya perbincangan..
dan semua yg berbincang, kena buka minda...
keputusan sepakat takkan dapat seandainya
1 pihak, seblm dari perbincangan..
dia sudah menetapkan konklusi..

InsyaAllah..
sampai setakat ni aku nye cerita hari ni..
insyaAllah..pasni,
rasa cam nak tulis tentang baitul Muslim..
**Rumah tangga Muslim.
 tanggungjawab atau percintaan..
www.tips-fb.com

3 Pendapat:

shahira ismail said...

belom tgk lagi mcmn student2 uia nikah..semua nikah tyme blaja alhmdullah so far so gud..rasanya suma terpulang pada dr.klu rasa mampu iallah suma bole.anyway ap kata mak ayah tu btol gak.haha pk2 la sendr tepok dada tya selera ^^ salam~

Adi Wahab said...

betul tu..

ibuayah mereka banyak pengalaman tersendiri...yg tu yg anak2 muda lack n masih x nampak keadaannya...

pe2 pon..kena da perbincangan dua hala...baru leh kuar dgn kputusan yg baik...

yg muda hormati yg tua...
yg tua sayangi yg muda...
baru ada kesinambungan...
kalau x, pincanglah perbincangan..

日月神教-向左使 said...

餐飲設備
製冰機
洗碗機
咖啡機
冷凍冷藏冰箱
蒸烤箱
關島婚禮
關島蜜月
花蓮民宿
彈簧床
床墊
獨立筒床墊
乳膠床墊
床墊工廠
產後護理之家
月子中心
坐月子中心
坐月子
月子餐

Dari Mana Mereka?

free counters

Template by:
Free Blog Templates