Fikiran yang tak menentu..

Penulis : Abu Faris 'Audah Abdul Hadi

Assalamualaikum....malam ni xnak jiwang lagi..hehe..sekadar sembang2..dekat final dah kan..
Adoyai...masa cam dah x cukup dah ni...tp aku main jek banyak..

2 hari lepas...aku da tengok cita ttg budak2 Uni. Harvard. Smart gila diorg blajar..smart in stdy management..n satu perbezaan yg agak ketara antara diorg dan aku.. diorg bila buka laptop...buat keja...no chatting, no blogging, no gaming...tp aku, terbalik...buka laptop, game, chatting, blog, buka soccernet...haish...camna nak disiplin diri ni...

Satu lagi, aku kagum cara diorg belajar..dalam keta, di hospital, kat kedai makan, semua leh jadi tempat belajar..nice...aku harap aku dpt buat cam diorg...NO TIME LEFT!!! EVERY SECOND WILL BE CHANGE WITH KNOWLEDGE!!!...

so, dlm usaha kearah tu... aku dah cuba susun beberapa langkah sejak awl sem..

i) sentiasa bawa buku walau nak g mana2...(tandas x la..haish)..walaupun x baca...tp disiplinkan diri dulu..biar rasa janggal kalau x bawa buku..alhamdulillah, agak menjadi..

ii) Aku tgh usaha, bila dah bawa buku, pastikan dibaca bila ada saja ruang kosong yg tidak digunakan...Masa yg terluang akan dipenuhi dengan membaca...KNOWLEDGE...KNOWLEDGE..and KNOWLEDGE..

iii) Seandainya step kedua ni berjaya, aku harap, aku dpt kongsi segala ilmu yg aku ada dgn sapa2 saja...berbincang dgn org yang lebih tahu dari aku ttg part2 yg tidak jelas..dan perlu penerangan..Bila masa nak bercerita?? bila2 saja..jika ada ruang yg x boleh baca buku... cthnya, time makan, atas motor, tgh jalan2 atau perkara2 yg seangkatan dgnnya...

hurm,...ni antara perancangan mendisiplinkan diri yg mungkin ambil masa skit..nak biasakan dgn suasana lagi...tapi ni exam dah dekat ni...nak wat camna??

Usaha + Do'a, then tawakal la..insyaAllah...
buat pa yg termampu...
never givup..
strive 4 xcellence...hah!! apa lagi...
ganbatte kudasai...
chaiyokk2!!
bahsya!!
fighting...
wrestling...
boxing...
"silat"ing...
"taekwando"ing...
"sumo"ing...
"silambam"ing...
"kung-fu shaolin"ing...

dan sebagainya....dah2 xnak ngarut dah...jom study...

All da Best utk kawan2!!!!!!!!!

Comments

hiyekkk~~
hadi2
guano mung sem dpn? xde 'kedai' buku dah kat kp nih ak nk singgah. +_+
Adi Wahab said…
hurm..tu la..xtau lagi camne..try minta kolej mana2 dulu...

sambil2 tu...buat surat rayuan kat cik mat le..uhuhu..mudah2an leh dapt..

Popular posts from this blog

Terima kasih atau Jazakallah Khairan....

Hukum Bersalaman dan Aurat dengan Kakak/Abang Ipar

Ketika Musibah Menimpa