Kakiku Di Bumi Perth (1st Day)

Salam alaik...


Mungkin ada yg tau ttg aku akan ke Perth Aussie...n mungkin ramai jugak yg x tau..
Artikel kali ni..di tulis time aku da kat Perth...n ni 1st day kami kat sini..(gmbar xdpt nak upload lagi..da prob..)


5.00am ...(waktu perth sama dgn Mesia..)


Alhamdulillah...Flight kami D7 2714 selamat landing di Perth International Airport...lepas trun..kitorang gerak la utk nak amik beg n check paspot..time tu.. org yg check paspot tu tanyaku

Omputih
=> You bring medicine??
aku => Yes
Omputih => "no-mor" medicine??

haa...sudah...apa pulak dia ni cakap ni..tadik kan aku dah kata aku bawa ubat..nak kena tampar ke?
bila dia ulang skali lagi...

Omputih
=> No-mol(normal) medicine like panadol..
aku => oh..yes2...

haha...adoi..starting dah spoil...dah setel kat imigresen..da plak member sangkut..mungkin sbb da jmbang...mgkin sbb gmbar paspot lain..mgkon kedua2nya..aku x sure..

0630am-ruang legar Airport
...

wah...sejuk nye...tadik dalam flight..suhu dlm 14 drjah selsius..huh...dibawah paras aircond ni...ditambah plak hujan renyai2...

time ni kami diserahkan pada kuarga angkat msing2..aku n zarif dpt dgn abg zaiham..

0710am +- (suburb Belmont)

Kami sampai kat rumah abg zaiham ni..kat suburb belmont..dekat jek dgn airpot..dlam 20min perjalanan dgn kelajuan 60km/hr (rules sini)

dah tu..kami sembang2 dgn abg zaiham sampai masing2 ngantuk(dlm kul 10++)...kami pon tido le kejap...

12++pm (rumah di Suburb Belmont)

hah!!!dah kul 12 dah...kul 1 nak g
Uni of Western Australia (UWA) makan kat sana dgn famili lain..

bersiaplah kami...mandi2...hensem2kan diri..sikat2,...dah siap..ok...jom!!!

1310pm --(diatas jalan)

kami kuar dari rumah...sepanjang jalan2...aku dpt info yg bnyk dari abg zaiham,...kami lalu kat Swan River...besar...n air dia begelora...SUBHANALLAH!!

kat sini xda pon longkang...xtau la sistem pengairan diorg camne...tp katenya...xda plak blaku banjir...

pastu...kami dpt tgk Swan Bell (salah satu benda yg jadi tarikan pelancong)..kami x sempat nak amik gambr kat situ lagik..huhu..nnt la ek..kalau da ruang n kesempatan insyaAllah...swan bell
ni...kita leh nek atas dia...leh le tgk city of perth dari atas tu..n kat atas tu da loceng..(xtau plak bila loceng tu akan bunyi)

14++ pm (University of Western Australia)

lepas makan makanan yg mantap $9.50AUD (+-Rm30++) kitorang g jalan kat UWA...dapat la masuk tgk tempat diorg blajar...laboratory diorg..n mcm2...antara tmpat yg kami tgk n masuk:

- Exercise Physiology Lab. (men beskel..da mesin utk jog)
- Exercise Biochemistry Lab. (da simpan bahan2 kimia pe ntah)
- smua diatas leh kata dalam 1 school...School of Sports Science,Exercise and Health Science
-Faclty of Natural & Agricultural Science
-Science Library
-Kedai Buku UWA (da 2...1st hand n 2nd Hand nye buku..kedai asing2..)
-Winthrop Hall (mcm dewan utk Graduasi kat U mesia la..)

hurm...dah telupa plak...time lawat2 tu..da le tgk organisasi staf kat situ..kat school of Sports science..(yg kat atas tu) ..da 2 benda yg aku pon xtau...kat mesia da ke x jawatan camtu...

1 Winthrop Professor
2 Adjunct Professor

Winthrop Prof ni cam prof yg paling tinggi kat U tu la.. n Adjunct Prof ni plak...diorg cakap...prof ni jarang da kat U..dlm seminggu dia da shari jek...(tp org yg dpt benda ni...aku tgk cam dah tua2 dah..da 2 org jek..mgkin sbb x larat nak dtg U kot..huhu..xtau...)

164+pm
(sesudah pusing2)

dah puas amik gmbar...pusing2....(terbaik la...mmg bes yg amat la...da best memory la stakat ni..)...kami pon nak balik...nak g men bola tampar plak...
kami balik solat asar dulu...kat sini asar kul 3 lebih..kami solat kat rumah abg Asamuddin di

Suburb Nedlands
..
kami duduk kat sane sampai malam...makan malam disana...ramai2...meriah2..dgn cerita2 dari abg attah nye...

22++ pm.(perjalanan pulang dari Suburb Nedland)..

dah penat lepak kat Suburb Nedland...time to go back home..Suburb Belmont..

kami x terus balik...kami jalan2 g Botanic Garden kat Kings Park (dlm kawsan city gak..)..dari situ kami dapat tgk view city of Perth time malam...cantik nye...nak amik gmbar...tp gelap la plak...x nampak...mata yg Allah bagi ni dpt tgk dgn jelas...cantik view malam kat sane...lampu2...
xlama kat sane...less than 5 mins(tmpat 'belangkas' buat projek...)...pastu terus balik ke
rumah...n bersiap utk tido...

ni le cerita yg paling rngkas dpt dibuat utk conclude perjalanan n pngalaman hari 1st di Perth ni...

sok..mudah2an Allah izin utk tgk banyak lagi keagungan Nya...

k...nak kena tido dah ni...sok nak bangun subuh kul 3.33 pagi...

insyaAllah...da kesmpatan aku akan update setiap malam aku disini...jmpa lagi..

Sekian...

Comments

Popular posts from this blog

Terima kasih atau Jazakallah Khairan....

Hukum Bersalaman dan Aurat dengan Kakak/Abang Ipar

Ketika Musibah Menimpa