Kisah Kedai BuNgA...

Team Penjual Bunga...
Assalamualaikum...
Dah lama xsembang2 dalam blog ni..hari ni,nak berkongsi cerita ttg pengalaman pertama jadi penjual bunga..mcm lawak ja bunyi die..tp hakikatnya,benda ni menarik sbnarnye..

Nak start dari mana ek...hurm..ok.start dari hari HEP kata kami dapat lot utk jual bunga...
kami dapat information agak lambat..semnggu lagi nak konvo baru dapat...so,time tu la baru nak cari dealer,nak g bertanya pada org berpengalaman mcm mana. n bnda2 len yg perlu..

1st..pasal supplier,mula2 cadangnya nak piolih 1 supplier yg dapat bg rate yg terbaik...tp bila dah dgr penjelasan dgn 1 lagi supplier ni..kami cadang akan amik 2 supplier..wahh..jarang berlaku..
semua yg akan turut handle ni pon,1st time nak jual bunga...xtau camna keadaan..tp dah berani mencuba bnda yg baru..xpa..SEB boleh...haha..

ttg strategi perniagaan..biarla antara kami ja tau..walaupun porak peranda..tp team work kami teramatlah baik..hehe..(ye ke ni?)..malam jumaat tu..sibukla kesemua 11 org yg akan kerja sok..ada yg buat flyers...ada yg g mesyrt..ada yg siap kemah..ada dan ada dan ada....pendek kata..malam tu..semua pakat tido lewat...

zarif n abu faris amik langkah berjaga2...kami tido kat masjid..takut sok bangun lambat je..mana xnye..pukul 3pg baru sampai kat masjid utk tido..pagi esok nya...pukul 5.30 dah miskol bebudak len..harap2 diorg dah bangun..tp...hehe..lepas solat subuh...sapa pon x da agi..
Ini bermakna...abu faris n zarif kena buat kerja berdua dulu la...

ALAMAK!!!camne ni...bunga pon x hafal harga lagi..org dah start datang..bunga x susun agi..duit kecil x de...yg ade..duit sendiri...hah...idea2...cepat....nak buat ape ni.....dgn x semena2nye...abu faris tringat kat dealer yg sorg ni..pe lagi..kol die la...hehe..die datang..die la sebut harga2 ni..bila da makcik 2 beli..xdak duit pecah..xda choice..guna la duit aku dulu..soyed pon xsampai lagi..kol soyed..katenya on da way...hehe..pastu..dah dekat pukul 7am..semua cam dah sampai..keadaan kembali tenang sikit je...sbb penghafal2 harga bunga n accountant dah sampai...hehe...jadi abu faris lihat n arah...(bahagianya abu faris..)

hari 1st tu..kelam kabut..huru har..tunggang langgang...semua2 la yg berkaitan..hehe..maklumla...1st time berniaga..mana boleh perfect trus...bunga yg sepatutnya abis tiba2 ada lagi...bunga yg sepatutnya berbaki...tiba2 ada plak...duit x cukup...mcm2 la...hehe..

Alhamdulillah...mujur hari tu 1 sesi je...so, dah abis tu...nak xnak..korang semua kena tunggu...sian je aku tgk...tp xpe.."apa yg penting..kerjasama..."(zarif nyanyi ikut rentak wonderpet...hehhe)..buat la postmortem...atur balik..cek kekurangan yg perlu dibaiki...pembahagian tugas dgn lebih terperinci....so..dah abis2...
wajah2 keletihan

Soyed=bendahari
Abu Faris = Catat bunga masuk keluar atas kertas
Zarif = tolong handle bhgian stok.
azie + syaidah= Kakak belon
yg lain2 = sebagai promoter...

eh...nak letak 1 tugas khas la...

Balqis = tukang kire stok setiap masa..hehe..jgn marah ye...

tp skali lagi abu faris tegaskan..apa yg penting...kerjasama...
petang tu..ex rumate abu faris dtg..n makcik n pakcik abu faris pon datang...kuar kejap...dalam keadaan penat gile2 tu...kuar jugak..lapau...xmkan pe lagi..petang 2 da peristiwa yg kurang enak dah berlaku..n sdikit sbnyak dah gnggu fikiran sket..huhu..nvm..boleh handle...small matter..hehe..

hari kedua berjalan agak lancar...walaupun terlalu sibuk...tp kena pandai kawal keadaan..malam tu kami dah buat persiapan...tgh buat persiapan..da "member" dtg utk spy kami..ntah la..xtau pe dia nak buat..xpa2...kita buat slmber...n makesure strgi x bocor...hahahaha...strategi la sgt..

hari kedua...alhamdulillah...lancar..belon pon habis dijual..thanks to kakak belon,azie n syida..thanks kat zarif..sbb berjaya memberkas "perompak kecil".Sue,naz,yana,eiyza,ida,bal yg x jemu2 layan pelanggan yg bermacam2 kerenah..gaya org yg dah berumur,muda,chinese,akak "discount" n mcm2 lagi...yg paling bes skali...time suh kire stok...hehe..abu faris duduk n bersedia utk mendengar je...yg teruk kena..promoter n zarif le...heheh...kejap2 kire stok..kejap2 kire stok..hehe..
sory ye kawan2 sbb dah penatkan korang...

hari tu mmg penat..mcm nak pengsan rasanye..hehe..tapi,alhamdulillah..kita dpt jmlah yg teramat baik..Kita berkerja jual bunga utk tujuan yg baik..MAIsaC'09...

thanks banyak2 kepada semua skali..sbb all out 2 hari tu...n bg kerjasama yg teramat baik skali...minta maaf atas semua kesalahan abu faris yg terkasar dari segi bahasa percakapan..atau bertindak kejam sewaktu beri arahan..n kesalahan2 lain...Jazakallah khairan Kathira(Semoga Allah membalas dengan kebaikan yg banyak)...Barakallah fikum.(barkah Allah keatas kamu semua)..

hurm..dah panjang bercerita...sampai sini je kot..nnt ada pa2..akan dicoretkan dalam blog ini lagi..insyaAllah...

mohon maaf atas kesilapa..

--Abu Faris 'Audah--
(Abdul Hadi Bin Abdul Wahab)

Comments

interesting giler!!
siyes.. aku pon teringin nk jual bunga ni.. amacam untung besar??
Adi Wahab said…
hehe...Boleh2...nnt kita buka kedai sesama ehsan...heheh..untung boleh kata besar la gak..alhamdulillah..tp klu nak lebih kena all out le..

ko camne skrg??ko mesti aktif giler kat um kan??
hahaha.. thanks
jgn lupe ea kalau buka bisness nnti.

~ aku xde la actif sgt..
biase2 jer..
pas PAsUM aku dah kurangkn activiti kecuali politik..haha

Popular posts from this blog

Terima kasih atau Jazakallah Khairan....

Hukum Bersalaman dan Aurat dengan Kakak/Abang Ipar

Ketika Musibah Menimpa